Вашето бебе се роди!

Най-важното, което трябва да знаете за развитието на детето – от раждането до втората му година

01 Февруари 2022 г.
Вашето бебе се роди!

Снимка: Shutterstock

Поздравления, вашето бебе току-що се роди и това е най-невероятното чувство, което някога сте изпитвали! Но след еуфорията около раждането, изписването от болницата и прибирането у дома с бебе в ръце, започват и въпросите. А те не са един и два.

Всичко около новороденото носи много съмнения и притеснения, особено ако това е първото ви дете. Изправени сте пред куп проблеми, които трябва да решите по възможно най-бързия начин: укрепване на връзката между майката и бебето, кърмене, смяна на пелените, съобразяване с ритъма на съня и будност на бебето и за капак – „хормоналната буря“, която изобщо не отминава с раждането.

Ще ви помогнем да се справите с този труден период като ви дадем отговори на най-важните въпроси за вашето бебе в този момент.

Снимка: Shutterstock

Растеж и развитие на новороденото

Как се чувствате в новата си роля на майка? Със сигурност ще ви бъде странно, докато свикнете с присъствието на малкото същество в живота и дома ви. Доскоро сте го носили в корема си и е било част от тялото ви, а изведнъж то се явява пълноправен член на семейството.

Едно от основните притеснения на родителите е дали тяхното бебе има нормални размери и как расте. Нормалното доносено бебе тежи между 3 и 3,5 кг, с малки разлики в зависимост от пола (момичетата обикновено са малко по-малки) и имат средна дължина от около 50 сантиметра.

Това обаче са средни стойности, които могат да варират. Педиатърът ще измери бебето и ще ви обясни какво да очаквате и дали има повод за тревоги. Имайте предвид, че генетичните фактори също оказват влияние върху теглото и ръста, а така също начинът на хранене и живот.

Среден размер на новороденото

Момчета: ръст – 49,8 см; тегло – 3,25 кг; обиколка на главата – 35,2 см

Момичета: ръст – 49,3 см; тегло – 3,13 кг; обиколка на главата – 34,5 см

Какво още е добре да знаете!

- През първите няколко седмици от живота, очите на бебетата са обикновено сини или сиви. Ирисът ще достигне окончателния си цвят след шест месеца до три години;

- Много бебета имат вродени петна, особено по клепачите и шията, които изчезват с времето;

- В началото може да се изненадате и от големия размер на гениталиите, особено ако е момче.

Снимка: Shutterstock

Хранене на новороденото

Планирате да кърмите бебето си? В такъв случай избягвайте да му давате адаптирано мляко от самото начало, защото то бързо ще свикне с този по-мързелив начин на хранене и ще загуби интерес към гърдата. А това веднага се отразява на производството на мляко, което започва прогресивно да намалява.

Имайте предвид, че първите няколко дни от кърменето не са лесни, особено  ако това е първото ви бебе. Ще се наложи да се учите „в движение“ за всичко. На първо време трябва да научите бебето как да засуче от гърдата.

Да, бебетата се раждат с вроден смукателен рефлекс, който са упражнявали преди това в утробата (спомнете си онези сладки снимки от ултразвуковия преглед, по време на които вашето бебе е смучело пръстчето си). Но истината е, че не всичко се случва толкова лесно и се налага взаимно да се напасвате.

Ако имате затруднения, не се колебайте да потърсите помощ от специалист, който да ви помогне с полезни и практични съвети. Освен това може да ви покаже и различни пози за кърмене, които да се окажат по-удобни от единствената, която смятате, че съществува.

Полезни насоки за кърменето през първите няколко дни

- Идеалният вариант е кърменето да започне още в болницата, защото там има специалисти, които ще ви помогнат да направите това начало по-лесно. Колкото по-рано след раждането поставите бебето на гърда, толкова по-добре;

- Важно е бебето да се поставя по-често на гърдата, защото така се стимулира производството на кърма. Това настъпва приблизително 24-48 часа след раждането;

- Коластрата, която предшества същинското мляко, е първата и изключително ценна храна за бебето. Може видът й да ви се струва леко странен (по-гъста е и по-жълта от кърмата), а количеството е много малко, но съдържа точните и най-важни хранителни вещества, от които бебето се нуждае в този момент;

- През първите месеци от живота си бебето расте много бързо: наддаването на тегло е около 200-300 грама на седмица. За да бъде в крак с този темп на растеж, малкото трябва да се храни много често. Следователно трябва да го удовлетворявате всеки път, когато покаже глад, при поискване и без да поглеждате часовника;

- С помощта на акушерката и педиатъра ще можете перфектно да нахраните бебето си и да се научите как да му помогнете да изхвърли въздуха (да се оригне) след като е хапнало. Това е от съществено значение за избягване на коликите;

- Запомнете! Всички майки могат да кърмят бебетата си, с редки изключения. Можете да го направите и вие! Не се съмнявайте в себе си и не се притеснявайте да задавате въпроси или потърсите помощ, ако срещнете затруднения.

Снимка: Shutterstock

Сънят на новороденото

Що се отнася до съня, новороденото прекарва по-голямата част от времето си в спане. Обикновено то спи между 16 и 20 часа на денонощие, събуждайки се на всеки два-три часа, за да се нахрани. С времето тези хранения ще се разреждат.

През първите месеци е за предпочитане бебето да спи в стаята на родителите, за да се улесни кърменето и да се държи под контрол. Специалистите обаче препоръчват да се избягва поставянето на малкото в леглото на мама и татко, най-вече заради безопасността му. Ако все пак решите да спите заедно, може да потърсите бебешко легло, което се долепя до родителската спалня и е отворено към нея. Така новороденото ще бъде на една ръка разстояние, но няма опасност да го смачкате насън. И ще може лесно да го кърмите нощем, без да се налага да ставате от леглото си.

Ако бебето се храни с адаптирано мляко, може да улесните нощното хранене, подготвяйки си наблизо шише с топла вода и необходимото сухо мляко. По този начин ще може да приготвите храната му бързо и то няма да се изнерви от чакането. Бихте могли да съхранявате и готовото мляко в хладилник, а при нужда само да го затоплите. Това също е вариант.

Важно! Винаги трябва да слагате бебето да спи по гръб. Това е една от основните препоръки за предотвратяване на риска от синдром на внезапна смърт (SIDS).

Не подценявайте собственото здраве

Нормално е през първите няколко дни да преминете през различни настроения като майка: от радост през меланхолия до тъга. Това са временни състояния, които се дължат най-вече на хормоналната буря. Не бива да ги бъркате обаче със следродилната депресия, която е заболяване, нуждаещо се от специализирана помощ.

Меланхолията и тревожността в първите дни след раждането са нормална част от фазата на адаптация. В този период майката претърпява хормонални промени и в същото време е подложена на натрупваща се умора. Това натоварва, но постепенно ще привикнете. Следродилната депресия е много по-сериозно състояние, което трябва да бъде отстранено, по възможност още в самото начало, за да не се влоши или да продължи дълго време.

Ужас! Бебето не изглежда като снимките от списанията

Бебетата по списанията са сладки, с розови бузки, кръгли личица и много спокойни. Ето тук идва първата изненада. Вашето не отговаря на нищо от описаното или да кажем, само на една от изброените идеални характеристики. Ами сега?!

Ето какво трябва да знаете относно външния вид на новороденото и което не бива да ви притеснява, тъй като е напълно нормално!

- През първите няколко дни главата на бебето може да изглежда малко сплескана или удължена. Мекият череп позволява на мозъка да продължава да расте. Тези по-меки области на черепа, където костите все още не са слети, се наричат ​​фонтанели и е важно да не ги докосвате или притискате, тъй като са деликатни зони. Фонтанелите ще се затворят постепенно до 18-ия месец;

- От друга страна, кожата на новороденото може да има по-наситено розов нюанс или да е покрита с лек пух. Това също е в реда на нещата.

През какви прегледи преминават новородените

Докато сте в болницата, детето ви ще бъде подложено на различни тестове и проверки:

- Тестът на Апгар е първата оценка, която се извършва 5-10 минути след раждането, при която се оценяват дишането, сърдечната честота, мускулния тонус, цвета на кожата и рефлексите;

- 48 часа след раждането се прави кръвен тест от петата, който се използва за изключване на генетични заболявания като кистозна фиброза, вроден хипотиреоидизъм или вродени хемоглобинопатии;

​- Преди да бъде изписано от болницата, ще премине през още един важен преглед, по време на който ще го претеглят, измерят отново теглото и обиколката на главата, ще му прегледат очите и ще направят малък слухов тест, ще палпират стомаха и ще проверят дали аналният канал е свободен. Ако е момче, ще прегледат и пениса му и ще проверят дали тестисите му са се спуснали в скротума.

И нещо любопитно

Знаете ли, че бебетата имат много специфичен набор от вродени рефлекси, които неонатолозите използват за оценка на състоянието на развитието на нервната им система.

По материали от Qui mamme

Да поговорим

Разбира ли новороденото целувките на мама

Да поговорим

Какво да правите, когато новороденото не спи

Да поговорим

Физическата активност на новороденото

Още от Здраве

Полезно е бебето да пълзи.

Снимка: Shutterstock

Пълзенето намалява риска от астма при бебетата

Има начини да се справите с натрупаните килограми след раждането.

Снимка: Shutterstock

Можете ли безопасно да отслабнете по време на кърмене

Когато ни стане горещо, сензорите в тялото информират мозъка.

Снимка: Shutterstock

Какво се случва в тялото, когато се потим

Определено има неща, на които сега гледате с други очи.

Снимка: Shutterstock

7 неща, които бихте променили, ако сте отново бременна

Най-добре е лекарят да прецени точното количество на добавката.

Снимка: Shutterstock

Фолиевата киселина при опитите за забременяване

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Бебе наднича над креватчето. Снимка: Getty

 

Да поговорим

Никой не предупреждава за лошите изненади на родителството

Майки от цял ​​свят споделят в социалните мрежи своя опит

Брук Шийлдс и Гриър. Снимка: Instagram

Заедно

Брук Шийлдс празнува пълнолетието на дъщеря си

Малката й дъщеря от брака й с Крис Хенчи Гриър навърши 18 години

Бебе, което плаче на пода. Снимка: Getty

Заедно

Без паника: какво да правите, ако изпуснете бебето

Основното правило: запазете спокойствие

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty
 

Наслаждавате се на времето, прекарано заедно.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

42 неща, които се променят в живота след раждането на дете (2 част)

Колкото и да сте подготвени за новите страни в ежедневието ви, пак ще останете изненадани от някои

Празнично украсена маса за партито. Снимка: Getty

 

Бременност и раждане

Baby Shower: какъв празник е и как се празнува

От къде идва традицията, която става популярна и у нас

Полезно е бебето да пълзи.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Пълзенето намалява риска от астма при бебетата

Вижте защо вдишването на малко прах е полезно за вашето дете