Вашето дете на 12 месеца: Честит първи рожден ден!

Най-важното, което трябва да знаете за развитието на детето – от раждането до втората му година

16 Февруари 2022 г.
Вашето дете на 12 месеца: Честит първи рожден ден!

Снимка: Shutterstock

Това е моментът, когато детето престава вече да бъде бебе. 12-ият месец е преломен момент, тъй като освен първия рожден ден, той поставя началото на овладяването на нови умения. И продължава до втората годинка. На 1 годинка повечето деца вече ходят сами или много скоро им предстои да проходят, а храненето е почти като при възрастните. Малките също така умеят вече да казват различни думички, а себе си наричат „бебе“.

От този момент нататък въпросите, свързани с възпитанието и психиката на детето застават на преден план, докато тези за грижите и здравето леко отстъпват.

Снимка: Shutterstock

Растеж и развитие на бебето на 11 месеца

Честит първи рожден ден на вашето мъниче! Вероятно вълнението ви е било голямо, докато сте се подготвяли за отбелязването му с първото рожденическо парти, първата торта, първата свещичка. Пожелаваме ви цялото щастие на света за вашето дете и най-вече – да бъде здраво, спокойно, уверено.

Ще ви помогнем да го направите такова с базисни съвети и насоки за неговото развитие.

Как вашето дете продължава да расте? Ако темпът му на растеж досега е бил главозамайващ, трябва да знаете, че:

- След първата година той се забавя;

- Наддаването на тегло е около 200 грама на месец, докато височината се увеличава с около 0,5 см на месец (повече или по-малко от 6 см на година).

Средни норми за детето на 12 месеца

Момчета: ръст – 75,4 см; тегло – 10,3 кг; обиколка на главата – 47,5 см

Момичета: ръст – 74,4 см; тегло – 9,7 кг; обиколка на главата – 45,8 см

Втората година на детето е също толкова вълнуваща, така че не се притеснявайте, ако смятате, че ще ви е скучно. Какво да очаквате през следващите месеци?

- Физическият напредък няма да бъде толкова бурен, тъй като детето вече е достигнало основните етапи в развитието;

- Въпреки всичко, уменията, свързани с неговата личност, емоционалност, език и способност за разсъждение, ще се развият по невероятен начин. Добре дошли в това вълнуващо приключение!

В този период, когато детето ви започва да бъде изключително активно и да създава контакти с повече хора, неговата имунна система (все още незряла) е изправена пред постоянното излагане на микроби и инфекции от всякакъв вид. Така че често най-срещаните вируси и настинки ще ви преследват и застигат от време на време. Трябва да знаете, че:

- Обикновената настинка и другите вирусни процеси нямат конкретно лечение, така че освен ако температурата на вашето бебе не надвиши 37 градуса, единственото, което можете да направите, е да го облекчите като физиологичен серум за отпушване на носа и да давате много течности, за да избегнете дехидратация;

- Ако освен слуз и запушен нос, детето има треска и сънливост, признаци на дехидратация, кожни обриви, докосва ушите си и има очевидно затруднено дишане, тогава задължително трябва да посетите лекар.

Хранене на детето на 12 месеца

Що се отнася до храненето, вашето дете вече може да яде почти всяка храна, стига да е нарязана на малки парченца. Въпреки това, не трябва да му давате пикантни храни, миди (за да избегнете риска от инфекции), кафе, черен чай или алкохолни напитки. Поледните три може и да ви звучат абсурдно, но повярвайте, историята познава и такива случаи.

В този период малкото все повече се забавлява да се храни само или поне да се опитва да го прави, тъй като вече може да държи лъжицата и обича да показва, че умее да се храни като възрастните.

Дайте му свободата да опитва. Така ще избегнете храненето в уста, което може да продължи дълго време, ако не му дадете възможност да го прави само. Но пък не пречи да вземете следните предпазни мерки:

- Използвайте лигавник с найлоново покритие, тъй като се чисти най-лесно и бързо. Може да опитате и с пластмасов с контейнерче в долната част, стига да е удобен на детето;

- Ако сте близо до него, докато се храни, най-добре сложете готварска престилка и се пазете от внезапно политане на храна към вас. В този период приберете красивата покривка от плат и на нейно място сложете красива мушама – сами ще разберете защо;

- Подредете в чиния суха храна, нарязана на малки парченца, и я сложете пред детето. Но не го карайте насила да пробва, а оставете само да прояви интерес;

- Винаги обядвайте и вечеряйте заедно, за да го насърчите да се храни по същия начин като останалите;

- Както в случая със съня, и храненето може да бъде улеснено чрез ритуали, провеждани по едно и също време и по един и същи начин всеки ден.

Запомнете! Храненето на масата с останалата част от семейството, на високото столче, е една от основите за усвояване на добри хранителни навици. Много добре се отразява на отношенията на детето с храната и също така го кара да се чувства като „пълноправен член“ на семейството.

Снимка: Shutterstock

Сънят на детето на 12 месеца

Четенето на приказка преди лягане е част от така наречените „ритуали за сън“. Това е прекрасен навик, който може да започнете да създавате още от шестия месец. Но колкото повече расте детето, толкова по-голям смисъл има от него, тъй като нивото му на разбиране е по-високо. Какво трябва да знаете за четенето преди лягане?

- Четенето на приказка, подходяща за възрастта на детето, трябва да става навреме и в спокойна среда, при слаба светлина, в леглото и със спокоен и приятен тон на гласа. Не бива да бързате!;

- Този ритуал укрепва връзката между родителите и детето, тъй като е интимен момент, споделен в спокойствие, без стрес, точно преди заспиване;

- Когато заспи, слушайки релаксиращия глас на майката или таткото, детето спи по-добре и сънят му е по-възстановяващ, което засилва увереността на малкото.

- Четенето преди лягане е добра основа за развиване на любов, внимание и емпатия.

Полезен съвет! Не пренебрегвайте този ритуал. Той изисква последователност, за да се превърне в добър навик, и много лесно се забравя, ако честичко го прескачате.

Какво да очаквате в този период

След като навърши 1 годинка, вашето дете става много по-автономно от емоционална гледна точка. Как ще разберете това?

- То разбира, че може да се чувства комфортно, дори и майка му да не е до него;

- Периодите на раздяла могат да бъдат преживени от детето като възможност да се запознае с нови хора, което да се превърне и в източник на забавление и учене.

Когато дойде време да се отделите от бебето (за да се върнете на работа например), можете да прибегнете до следните трикове:

- Опитайте първоначално кратки раздели, оставяйки го за малко с хората, които ще се грижат за него (роднини, детегледачка);

- Насърчавайте контакта му с други хора (уверявайки го да им се довери);

- Опитайте да не установявате изключителна връзка, която е твърде задушаваща;

- Уведомявайте го всеки път, когато излизате (не си мислете, че не ви разбира) и казвайте кога планирате да се върнете. Задължително му обещайте, че ще играете заедно, когато се приберете, но не го свиквайте да получава подаръци;

- Смехът му е най-добрата гаранция, че се чувства комфортно с някой, на когото имате доверие, и също така е показателен, че детето реагира положително на стимули и развива собствено чувство за хумор.

Вашето дете със сигурност е вече по-независимо и може да се забавлява и само за по-дълги периоди. Появяват се първите признаци на неговата личност и ако се проявява като спокойно, щастливо, чувствително и т.н., вероятно ще продължи да бъде такова и като по-голямо, дори като възрастен.

Полезен съвет! Когато оставяте малкото при баба и дядо или с детегледачката в детската стая, трябва да имате максимално доверие на тези хора, че ще се грижат както трябва за вашето дете. Ако нещо не ви задоволява или имате съмнения, потърсете друг на тяхно място.

Снимка: Shutterstock

Какво умее детето на 12 месеца

На 12 месеца любопитството му се засилва и по-бурните игри го привличат много повече. То може да прекара дълго време във включване и изключване на светлината. И се движи все повече и все по-бързо.

До края на този месец чувството му за хумор ще нарасне. То много обича да се смее на нещо, което е направило, и е склонно да го повтаря по много пъти, защото го забавлява.

Детето вече разграничава кое е добро и кое лошо, какво може и какво не бива да прави. Това е началото на рудиментарната форма на съзнание.

Също така започва да нарича нещата и животните с имената им.

Психомоторни умения

- На 1 годинка детето се движи бързо, пълзи или се придвижва по свой начин. Все още предпочита да го държите за ръка или да се подпира за стените. Но вече успява да направи и няколко напълно самостоятелни крачки, макар и с лошо равновесие.

Зрение

- Детето вече е наясно със своята самоличност. То знае колко е голямо, от какво има нужда и какво му харесва най-много. И е способно да вижда в три измерения: вижда изображенията с добре очертани контури, в ярки цветове и триизмерен релеф. Светът за него вече не е плосък, а става релефен.

Как да стимулирате детето на 12 месеца

Вашето дете ще се научи да се концентрира, което е много важно умение за неговото бъдеще. Може да опитате да му помогнете чрез стимулиране на слуха. Ползите от тези упражнения са следните:

- Контрастът между различните шумове, звуци и мелодии ще го накара да мисли по музикален начин;

- Този тип афективни стимули са много ефикасни и генерират голям брой невротрансмитери;

- В този етап децата много обичат да играят с конструктори и подреждането на кула или нещо друго, е голямо постижение за тях. Може да ги комбинирате и със слушането на музика (песнички), тоест да опитате сензорна стимулация. Това ще подобри говорните му умения, докато то тренира фината моторика.

По материали от Quimamme

Да поговорим

Как да спрем хълцането на бебето

Да поговорим

7 начина да успокоите бебето, когато плаче

Да поговорим

Защо бебето хапе

Още от Здраве

Полезно е бебето да пълзи.

Снимка: Shutterstock

Пълзенето намалява риска от астма при бебетата

Има начини да се справите с натрупаните килограми след раждането.

Снимка: Shutterstock

Можете ли безопасно да отслабнете по време на кърмене

Когато ни стане горещо, сензорите в тялото информират мозъка.

Снимка: Shutterstock

Какво се случва в тялото, когато се потим

Определено има неща, на които сега гледате с други очи.

Снимка: Shutterstock

7 неща, които бихте променили, ако сте отново бременна

Най-добре е лекарят да прецени точното количество на добавката.

Снимка: Shutterstock

Фолиевата киселина при опитите за забременяване

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Бебе наднича над креватчето. Снимка: Getty

 

Да поговорим

Никой не предупреждава за лошите изненади на родителството

Майки от цял ​​свят споделят в социалните мрежи своя опит

Брук Шийлдс и Гриър. Снимка: Instagram

Заедно

Брук Шийлдс празнува пълнолетието на дъщеря си

Малката й дъщеря от брака й с Крис Хенчи Гриър навърши 18 години

Бебе, което плаче на пода. Снимка: Getty

Заедно

Без паника: какво да правите, ако изпуснете бебето

Основното правило: запазете спокойствие

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty
 

Наслаждавате се на времето, прекарано заедно.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

42 неща, които се променят в живота след раждането на дете (2 част)

Колкото и да сте подготвени за новите страни в ежедневието ви, пак ще останете изненадани от някои

Празнично украсена маса за партито. Снимка: Getty

 

Бременност и раждане

Baby Shower: какъв празник е и как се празнува

От къде идва традицията, която става популярна и у нас

Полезно е бебето да пълзи.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Пълзенето намалява риска от астма при бебетата

Вижте защо вдишването на малко прах е полезно за вашето дете