Вашето дете на 18 месеца: Време е за раздяла с биберона и памперса

Най-важното, което трябва да знаете за развитието на детето – от раждането до втората му година

18 Февруари 2022 г.
Вашето дете на 18 месеца: Време е за раздяла с биберона и памперса

Снимка: Shutterstock

Вече имате дете на цели 18 месеца! И то има много малко общо с бебето, което бе до сравнително скоро.

Сега говорът му е много по-развит, превърнало се е в любопитен „разбойник“ и трябва постоянно да го следите и да си отваряте очите на 4, за да осигурите безопасността му.

Тази възраст всъщност е една от най-прекрасните, макар и доста изморителна за родителите.

Снимка: Shutterstock

Растеж и развитие на детето на 18 месеца

Детето вече е на 18 месеца. Сега вашето мъниче може да започне да тича, макар все още да се спъва лесно! Какво друго се случва в този период?

- На около 18 месеца детето вече ходи добре, въпреки че стъпките му са малко несигурни, особено когато иска да върви по-бързо, отколкото може. А то иска!;

- Вече може да сяда, да става лесно и да се изкачва по стълби, ако се държи с ръка за перилата или го държите за ръка;

- Може също да рисува драсканици върху лист хартия и да използва чаша за пиене на течностите;

- Освен това е в състояние да прелиства страниците на книга.

През тези 6 месеца, които остават до навършване на 2 години, основният напредък на детето ще се съсредоточи върху усъвършенстване на придобитите умения, фината моторика и повишаване на пъргавината.

Важно е да не пропускате редовните прегледи при педиатъра, за да проследите растежа му, да получите необходимата информация за правилата за хранене, необходимите и препоръчителни ваксини, и еволюцията на говора. А как напредва то по отношение на вербално-комуникационните си умения?

- На тази възраст детето използва около 100 думи и произнася кратки изречения, най-често „Не искам и „Защо? Това е стъпка напред в утвърждаването на неговата личност;

- Можете да се възползвате от това, за да го научите на добри обноски, като му помогнете да усвои и думи като „Моля“ и „Благодаря.

Хранене на детето на 18 месеца

На тази възраст детето използва лъжица и вилица, и може да се храни самостоятелно. Какво друго е важно да знаете за храненето в тази фаза?

- Важно е да му създадете добри хранителни навици още от самото начало, за да попречите така да възприеме лошите и погрешни, които след това стават трудни за изкореняване;

- Хубаво е детето да сяда на масата с останалите членове на семейството, седнало в своето столче, да яде същите храни като другите (стига да са подходящи за възрастта му) и да се чувства част от акта на хранене и семейството;

- По време на хранене телевизорът трябва да бъде изключен.

Ако следвате всички тези стъпки от самото начало, детето ще се храни много по-лесно, ще изяжда храната си и ще се наслади на удоволствието от яденето. Но запомнете: вашият пример е от решаващо значение. Сега всички хранителни навици трябва да бъдат затвърдени.

Ако сте избрали да продължите да кърмите детето, вашето дете ще се възползва от всички предимства на дългото кърмене: като повече витамин А, С и В12, фолиева киселина, протеини, калций. По принцип Световната здравна организация препоръчва кърмене до навършване на 2 години, така че това е решение, които наистина носи ползи на малкото.

Внимание! Около 18-ия месец вашето дете може да откаже някои храни, които преди е харесвало и да прояви по-ограничен вкус или да предпочита да се храни с едно и също. Не се притеснявайте, това е нормално за възрастта. Постепенно то ще свикне да яде всичко. Важното е да не драматизирате и да не използвате храната като подкуп, награда или наказание.

Снимка: Shutterstock

Сънят на детето на 18 месеца

Макар и не твърде често, но след навършване на 2 години, детето може да продължи да се буди нощно време, ако е сънувало нещо страшно. Какво характеризира детските кошмари?

- Това са сънища, които имат плашещо съдържание и които се изживяват сякаш са реални;

- Обикновено се появяват в последната трета на нощта и карат ужасеното дете да се събуди;

- Най-често децата сънуват кошмари на възраст между 3 и 6 години, но може да се появят и в по-ранна възраст;

- В случай, че детето сънува кошмар или особено неспокоен сън, трябва незабавно да отидете да го утешите, успокоите и поглезите;

- Препоръчително е бързо да светнете лампата в стаята, за да може малкото веднага да се върне обратно в реалността. След това останете с него известно време, докато се успокои и заспи отново. Оставете му и дежурна нощна лампа, която да свети слабо;

- Ако на следващата сутрин детето има смътен спомен и не говори по темата, не е необходимо да му припомняте съня;

- За предотвратяване на кошмарите, страховете и нощното безпокойство е важно да спазвате графика за лягане и ритуалите преди сън. Това са техники, които дават на детето безопасност и увереност, а така също определят границите, от които то толкова се нуждае.

Внимание! На около 16-18 месеца сънят може да бъде нарушен от никненето на зъби, тъй като именно в този период започват да пробиват първите кътници, които причиняват по-голям дискомфорт на венците. За да облекчите болката, може да масажирате венците на детето с пръст, увит в стерилна марля, или да го накарате да захапе охладената бебешка гризалка.

Снимка: Shutterstock

Какво да очаквате в този период

Опитвали ли сте да сложите вашето дете на гърнето? Как реагира то?

- Както при всички други умения, и за това няма точна възраст, за да бъде усвоено. Има бебета, които бързо изоставят памперса, а има деца, които го носят доста след обичайната възраст, в която би трябвало да бъдат вече без него;

- Със сигурност около 18-ия месец детето вече може да контролира своите нужди, така че тази възраст е добра, за да започне да ползва гърне;

- В никакъв случай не трябва да насилвате детето, ако то не се чувства готово. По-правилно е да се вслушате в него, а то ще ви покаже кога е дошло подходящото време.

Някои общи правила:

- Купете му цветно гърне, с анатомична форма и му обяснете за какво служи;

- Поканете го да седне (особено ако прояви желание), но не го притискайте да свърши нещо. Но ако успее, не пестете похвалите;

- Не се притеснявайте, ако детето „направи крачка назад“ и ви помоли отново да му сложите памперс, за да се изпишка или свърши нещо друго.

Ако детето използва биберон, от тази възраст трябва да започне да свиква с идеята, че е време да се раздели с него. Както всички придобити навици, в началото ще му бъде малко трудно, така че не очаквайте да се случи изведнъж, а проявете търпение, постоянство и разбиране. Раздялата с биберона трябва да стане по нетравматичен начин. Тъй като детето вече умее да разсъждава, разговаряйте много с него и на тази тема.

Запомнете! Не се разочаровайте, ако детето не успее да се справи с махането на памперса веднага и не го сравнявайте с други деца на същата възраст. Някои го правят по-рано, други по-късно, но така или иначе повечето ще стигнат до гърнето в даден момент. Помнете, че всяко дете се развива със свой собствен ритъм. А ако имате някакви притеснения и съмнения, може да се консултирате с педиатъра му.

Как да стимулирате детето на 18 месеца

Вашето мъниче е очаровано от сенките, които предметите хвърлят по стените и тавана. Това може да бъде чудесна игра, с която да научите малкото да асоциира форми със звуци. Може да оформите с ръката си различни животни и чрез фенерче да осветите така, че да се появи сянка на стената. Към съответното изображение, добавете и подходяща песничка, звук или музика. Това развива и въображението.

Възрастта около 18 месеца е етап, в който общуването вече е постоянен стимул. Запомнянето на различни езикови упражнения – стихове и песнички, ще накара детето да общува още повече.

По материали от Quimamme

 

Да поговорим

От каква възраст децата имат спомени

Здраве

Защо е полезно децата да спят през деня

Здраве

Хидратацията има благоприятен ефект върху здравето, настроението и концентрацията при децата

Още от Здраве

Снимка: Getty

Количеството има значение: колко вода да пие детето

Майка, която кърми. Снимка: Shutterstock

Кърмата не съдържа достатъчно желязо и още 6 вредни мита

Деца тичат по плажа. Снимка: Shutterestock

Не купувайте тези храни на плажа

Има начини да съживите апатичното дете.

Снимка: Shutterstock

Как да преодолеем апатията на детето

Приятелки пият коктейл. Снимка: Shutterstock

5 грешки, заради които напълняваме през лятото

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Снимка: Getty

Здраве

Количеството има значение: колко вода да пие детето

Нормата се променя в зависимост от възрастта

Оливия Уайлд и Джейсън Судейкис. Снимка: Getty

Заедно

Оливия Уайлд за децата си: Щастлива съм, че ви имам

След развода с Джейсън Судейкис актрисата отглежда двете си деца

Майка, която кърми. Снимка: Shutterstock

Здраве

Кърмата не съдържа достатъчно желязо и още 6 вредни мита

Експерт по кърмене оборва с научни ангументи най-популярните митове (част 2)

Деца тичат по плажа. Снимка: Shutterestock

Здраве

Не купувайте тези храни на плажа

Носете здравословни закуски за детето

Разтворена книга и цвете в нея. Снимка: Getty

 

Приятелки пият коктейл. Снимка: Shutterstock

Здраве

5 грешки, заради които напълняваме през лятото

И 5 съвета как да го избегнете

Момче разглежда модел на атом. Снимка: Getty

Образование

Как да разберете, че детето ви е специално: 7 сигурни знака

Може да го установите още в ранна детска възраст. Ето как