5 съвета, когато детето ви се притеснява от теглото си

Ето как да реагирате при такива ситуации

Снимка: Shutterstock

Днешните деца все по-рано започват да се притесняват за своите килограми. Дори не е нужно да са тийнейджъри, за да осъзнаят, че са по-различни и някак по-пълнички от останалите. Съответно много искат да променят това. Особено афектирани са тези, които търпят често подигравки в училище.

Как да реагирате в такава ситуация, за да помогнете на детето? Психолози са подготвили полезни 5 полезни съвета, които ще ви помогнат като родители да преминете по-лесно през този етап със своя малчуган.

Снимка: Shutterstock

1. Оставете промените в тялото за по-нататък

Много деца често наддават на килограми преди или по време на ранния пубертет. Ако вашето е от тях, не прибягвайте рязко към ограничения. Естествено, важно е храната, която то консумира да бъде полезна, но мислите за постоянно спазване на диети, може да потисне малчугана още повече.

„Ако децата спят достатъчно, физически са активни и имат добро емоционално здраве, знайте, че теглото им ще се нормализира, когато тялото им бъде готово за тази промяна, казват специалистите. Ако обаче някой от тези полезни навици липсва в ежедневието на вашето дете, опитайте да го изградите, без да се съсредоточавате върху теглото.

2. Помислете за собствените си проблеми

Знаете, че децата взимат пример от вас за всеки един аспект от живота си. Ако често пред него сте си позволявате да коментирате тялото си или килограмите, е съвсем възможно тези ваши проблеми да се прехвърлят върху малчугана.

Изследвания показват, че родителите, които моделират позитивно поведение към тялото си, включително здравословно хранене и удоволствие от физическата активност, са по-склонни да отглеждат деца, които не се тревожат за тялото си. За детето е полезно да види как се грижите за себе си. И добре си помислете дали периодичното ви гладуване изгражда добър пример за подражание.

3. Не избягвайте темата

Не трябва да притискате децата си и да се преструвате, че хората с наднормено тегло не съществуват, както и не говорите по никакъв начин по този въпрос с детето. Това определено не е от полза за него.

Още повече, че то само ще забележи в определен момент различните форми на тялото си, които го отличават от останалите му връстници. Така здравословният проблем може да бъде задълбочен, особено ако всячески се избягва неговото дискутиране.

Снимка: Shutterstock

4. Премислете отговорите си

Много е важно да знаете как да отговаряте на въпросите на децата по тази тема. Ако малчуганът ви изкоментира вида на по-пълна жена на глас, не бързайте да се ядосвате и да му правите забележки. Обяснете му внимателно, че няма нищо лошо в различните форми на тялото, и не се знае коя е точната причина се стигне до тях.

Ако пък след детска градина или училище, детето се прибере и ви попита направо дали е дебело, не тръгвайте с отрицателен отговор. По-добре се опитайте да му докажете, че по-пълното тяло не означава непременно грозно. При по-големите деца, които се срамуват от килограмите, можете да пробвате с емпатия. Говорете с тях повече, за да разберете какви са притесненията им и защо теглото им ги кара да се чувстват зле.

5. Намалете фокуса върху външния вид

Обикновено момичетата са по-склонни да мислят повече как изглеждат, а не как се чувстват в телата си. Отчасти това идва от възрастните, които често хвалят малчуганите за избора им на облекло, прическа и т.н. Но и момчетата могат да попаднат в тази група. Много от тях си мислят, че трябва да имат големи мускули, за да изглеждат като супергерой.

Все пак не е нужно да отхвърляте желанието на детето си да бъде привлекателно. В края на краищата това е нещо, което всички искаме. Казвайте по-често на детето си, че е красиво. Но и му напомняйте, че това не е единственото и най-важно нещо. Нека то осъзнае, че красотата е не само външната обвивка, а и онова, което носи вътре в себе си.

Елена Николова – по материали от Parents

Коментари
Последни видеа