5 неща, които не трябва да правите по време на бременност

Не е сложно да ги запомните, защото това е важно както за вас, така и за бебето

03 ноември 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Бременността носи радост и ви позволява да продължите да живеете същия живот като преди. Просто сега се налага да избягвате определени дейности, които могат да ви навредят – както на вас, така и на плода.

Ако това е първата ви бременност, възможно е да направите някоя малка грешка. Но винаги има време и начин това да се коригира. Ето 5 неща, които е добре да знаете и да не правите, ако очаквате бебе.

1. Ядете за двама

Вашето бебе се нуждае от правилно хранене, а не от много храна. Реално то има нужда само от 300 калории повече от обичайния ви калориен прием. Не забравяйте, че наддаването на тегло по време на бременността може да доведе до прееклампсия, гестационен диабет или да увеличи шансовете за секцио. Затова по-добре не яжте всичко, което ви се изпречи пред очите с успокоението, че така храните бебето, а се придържайте към разумно и балансирано меню. И не забравяйте да пиете много вода – това е наистина важно, за да бъдете хидратирани.

2. Пиете алкохол

Алкохолът е едно от нещата, които трябва напълно да избягвате, защото това, което пиете, навлиза в кръвния поток. Дори малко количество може да причини вреда, а прекомерното е потенциално опасно за вашето здраве и това на бебето. Пиенето по време на бременност е вредно, защото алкохолът лесно преминава през плацентата и достига до плода.

3. Самолекувате се

Самолечението има силно отрицателен ефект върху бременността. Използването на лекарства без рецепта може да доведе до вродени аномалии при бебето. При всякакъв вид дискомфорт, лек или тежък, трябва да се консултирате с гинеколог.

4. Не спите достатъчно

По време на бременността сънят е много важен. Хормоналните и физически промени, които настъпват в тялото ви в този период, изискват повече часове почивка.

5. Водите заседнал начин на живот

Трябва да се движите и правите лека физическа активност (йога например) дори по време на бременност. Стоенето на едно място като извинение, че движението може да навреди на бебето, е фалшив проблем. Упражненията помагат срещу стреса, стимулират кръвообращението, насърчават еластичността, релаксират и ви подготвят по-добре за майчинството. Извинение имате само в случаите, когато лекарят препоръча да лежите.

По материали от DonnaD

Коментари
Последни видеа