8 неща, които бременните не бива да правят

И 5 препоръки, които носят наистина много ползи

Снимка: Shutterstock

Има няколко дейности, които не се препоръчват за бременни жени, тъй като съществува реална опасност да навредят на плода или на самата бременна. Като оставим настрана физическите и емоционалните промени, които настъпват през деветте месеца, от съществено значение е да се променят и някои навици, с които повечето дами са свикнали, но сега те могат да бъдат опасни. Ето кои са те.

Снимка: Shutterstock

1. Бъдете изключително внимателни със суровите храни

Те могат да бъдат среда за размножаване на микроби. Тези бактерии могат лесно да проникнат в тялото и да причинят инфекции. По време на бременността е добре да се избягва консумацията на някои сирена, плодови сокове, сурови яйца, сурово месо и риба.

2. Забравете алкохола

Да, знаете това, но понякога се случва да се изкушите с глътка-две. Специалистите съветват да не се приема никакъв алкохол по време на бременността, дори и глътка. Причината е, че той е токсичен за бременната и вреден за развитието на мозъка на бебето.

3. Намалете консумацията на кофеин

Консумацията на твърде много кофеин по време на бременност може да навреди на бебето. Имайте предвид, че кофеин се съдържа не само в кафето, а и в други напитки.

4. Не почиствайте изпражненията на котката

Ако направите това, може да се заразите с токсоплазмоза, която да доведе до проблеми като преждевременно раждане, забавяне на растежа на плода и проблеми с очите или мозъка му.

5. Избягвайте изкуствените подсладители

Някои проучвания показват, че няма особени опасности, но винаги е по-добре да се предпочитат естествените подсладители - като мед например. Подсладителите съдържат аспартам и куп други химии, които могат да причинят усложнения при раждането.

6. Не правете интензивни физически упражнения

По време на бременност не е забранено да се тренира, дори е препоръчително да се движите, стига да нямате противопоказания. Но има някои упражнения, които трябва да се избягват. Такива са вдигането на тежести, клековете и контактните спортове. Полезни са йогата и дългите разходки.

7. Оставете сауната и спа преживяванията за следващ етап

Ограничете всички дейности, които включват високи температури, тъй като те могат да причинят здравословни проблеми на бебето. Избягвайте прекалено горещите вани и сауната.

8. Не дъвчете дъвка

Тя може да увреди вашите зъби, които са по-чувствителни по време на бременност.

Снимка: Shutterstock

Неща, които носят полза по време на бременност

Като оставим настрана нещата, които не е препоръчително да правите през деветте месеца, има много други, които са от полза за здравето на майките.

1. Правете упражнения за вагиналните мускули

Най-добре е да започнете с упражненията на Кегел, които ще ви помогнат да укрепите вагиналните мускули.

2. Сменете сутиена

Увеличаването на теглото може да причини болки в гърба, но подходящият сутиен ще ви донесе мигновено облекчение.

3. Наслаждавайте се на бременността си

Това е уникален момент и въпреки че може да имате някои досадни симптоми, той остава много специален етап в живота на всяка жена.

4. Хранете се здравословно

Важно е да знаете кои са подходящите храни за бременни жени.

5. Не се колебайте да питате доктора

Той е вашият най-важен съветник. Когато имате съмнение или притеснение, консултирайте се с него, а не чакайте какво ще прочетете или какво ще ви каже най-добрата приятелка.

По материали от Siamo mamme

Коментари
Последни видеа