Гадене по време на бременност

Неприятно е, но има начини да се справите с него

08 февруари 2023 г.

Снимка: Shutterstock

Гаденето през първите седмици на бременността е много често и може да бъде много досадно и неприятно. Освен това пречи на нормалния живот и създава сериозен дискомфорт на бъдещата майка.

То обаче може да бъде овладяно. Ето няколко полезни съвета от италиански експерти, които ще ви помогнат да се справите с него.

Снимка: Shutterstock

Колко често се среща

В чисто психологичен план може да се успокоите, че не сте сами. Повече от половината бъдещи майки страдат от гадене и повръщане през първите няколко месеца от бременността.

Първият триместър е най-критичен за това разстройство. Постепенно то намалява и напълно изчезва. В повечето случаи гаденето се дължи на силното хормонално сътресение, което се случва в тялото на жената, а по-рядко е проява на психологически дискомфорт, свързан с тревогите от предстоящата промяна.

Често гаденето е допълнително провокирано и от по-интензивното възприятие за миризми, промяната на вкуса и обонянието. Така храни, които са били сред любимите преди бременността, сега могат да станат неприятни и дразнещи.

За по-сериозен проблем може да се говори, когато повръщането стане трайно, тъй като тогава може да доведе до загуба на тегло, дехидратация и кетоза. В този случай е важно да се консултирате с лекар, който да ви изготви режим или даде безопасни за състоянието ви медикаменти.

В останалите случаи, може да опитате следното.

Промяна на някои хранителни навици

При гадене по време на бременността се прилагат някои прости предпазни мерки, които обикновено са доста ефикасни. На първо място може да се опитате да промените храненето си – нека бъде в по-малки количества, но по-често. Така поддържате нивото на захарта в стомаха и кръвта постоянно и това предпазва от сътресения. Единичните и обилни ястия правят точно обратното, така че не ви помагат.

Полезни са всички сухи и солени храни: крекери, солети, сухари… Те „обират“ киселините в стомаха и го успокояват. А всичко, което е киселинно, като домати, кафе, цитрусови сокове, провокира гаденето. Единственото изключение от киселите храни е лимона, който успокоява.

Снимка: Shutterstock

Силата на природните средства

Може да опитате джинджифил в различните му форми: като чай, етерично масло, което да миришете или като добавка към домашните ястия. Джинджифилът има доказан ефект като средство против гадене и повръщане. Само трябва да изберете коя форма ви е най-приятна и удобна.

Други полезни растения са ментата, кориандърът, копърът и малината, които са естествени лекарства против гадене. Ефикасността им обаче варира и на всеки човек действа различно, така че трябва да откриете сами кое най-добре действа при вас.

Бърза помощ със сладолед

Може да ви звучи странно и неочаквано, но сладоледът наистина помага в тази ситуация. Особено сладоледът на клечка, който се яде една идея по-бавно. На какво се дължи този ефект?

Доказано е, че сладоледът успокоява гаденето и в същото време не оставя стомаха празен. А празният стомах може да увеличи позивите за повръщане. Ако откриете и сладолед с вкус на малина, лимон, мента, ванилия или джинджифил, още по-добре.

По време на бременността обаче трябва да внимавате с това ледено лакомство и да избирате сладолед, който не съдържа оцветители, захари и твърде силни аромати.

Акупунктурата като алтернатива

Тя е едно от „лекарствата“, които алтернативната медицина препоръчва на жените, страдащи от това разстройство. Положителният ефект не е незабавен, но серия от сесии може да се окаже полезна и значително да намали гаденето и повръщането. И тук възприемчивостта на субекта към терапията варира значително при отделните жени, но в повечето случаи няколко сесии са напълно достатъчни, за да се разбере дали този подход има наистина ефект. Първо обикновено изчезват пристъпите на повръщане, а след това се облекчава и гаденето като цяло.

По материали от DonnaD

Коментари
Последни видеа