Газирани напитки по време бременност - да или не

На практика не е забранено, но е добре консумацията да бъде умерена

Снимка: Shutterstock

Дали са полезни или не подсладените газирани напитки, е съвсем отделна тема. В този случай ще говорим за пиенето им по време на бременност.

Колкото и здравословно да живеете и да се храните, в някакъв момент забременявате и изненадващо се променят вкусовите ви предпочитания. Може да се случи да изпитвате неистова жажда точно към такъв тип напитки.

Въпросът е дали е полезно да ги приемате в това състояние и крият ли те рискове за плода? Ето и отговорът на специалистите.

Няма твърда забрана, но се препоръчва умерена консумация

Това означава точно както сте го разбрали при първо прочитане – може от време на време да си позволявате по чашка, но нека това не се превръща за вас в ежедневен навик.

Колкото по-ограничена е консумацията, толкова по-добре. Според специалистите, веднъж месечно спокойно може да си позволите и такава напитка.

А в първите месеци газираните питиета могат да се окажат спасително средство срещу гаденето. Тогава може да си позволите и по-чест прием, но отново бъдете внимателни и не прекалявайте.

За да сте сигурни, че са здравословни, може и сами да си приготвите подобни питиета у дома, именно срещу гаденето.

Внимание със захарта

Както казахме газираните подсладени напитки не са абсолютно забранени, но трябва да бъдат ограничавани.

Най-сериозната причина - това са силно подсладени питиета, а приемът на прости захари в хранителния режим трябва да се контролира, особено по време на бременност. Тогава метаболизмът е променен и съществува риск от високи нива на захарта в кръвта и гестационен диабет.

Що се отнася до съдържащия се кофеин в някои от напитките, той на практика е в безвредно количество. Така че това не представлява такъв проблем, какъвто е захарта.

Да се избягват напитките „без захар“

Наричат ги още леки напитки, тъй като в тях захарта е заменена от подсладители. Тези подсладители обаче са изкуствени и категорично трябва да се избягват през деветте месеца.

В обобщение: не е проблем да пиете от време на време газирана напитка, но в ежедневието е по-добре да предпочитате прясно изцедените сокове или натуралните плодови сокове без захар и подсладители. Те осигуряват ценни минерали и витамини. А и помагат за контролиране на гаденето в първите месеци – също толкова успешно, колкото и газираните питиета.

По материали от Nostro figlio

Коментари
Последни видеа