18 мъдрости за детското здраве и хранене, които ще ви накарат да се замислите

Изрича ги известният руски педиатър Евгений Комаровски

04 Май 2019 г.
18 мъдрости за детското здраве и хранене, които ще ви накарат да се замислите

Снимка: Shutterstock

Новите родители могат да научат много от популярния руски лекар, тв водещ и автор на книгата „Здравето на детето и здравият разум на неговите роднини“ („Здоровье ребёнка и здравый смысл его родственников”) Евгений Комаровски. Затова събрахме някои негови мисли, които дават повод за усмивка, но и за размисъл.

- Детският организъм и поведение са удивително целесъобразни. Детето никога не би направило нещо, което би му навредило (да крещи, например). Но, ако крясъкът направи съществуването си по-комфортно, навикът да решава проблеми с гласа си може да се запази за цял живот. 

- Интересно, на кого ли най-напред е дошла на ум мисълта, че природата може да създаде биологичен вид, за когото въздушната струя представлява голяма опасност?

- Ако в течение на първите два-три месеца от живота създадете за детето комфортни условия, то в бъдеще съществуването без тези условия ще му бъде много трудно.

- Никой педиатър не трябва да решава проблемите на детското здраве, а не бива най-вече защото неговото здраве зависи от майката и бащата, отколкото от всички педиатри, взети заедно.

- Има стотици книги, посветени на грижата за детето и неговото възпитание, написани така, че самият процес на общуване с детето се възприема откъснато от реалния живот. Не отчитат такива „дреболии“, като прегладнелия и уморен от работа баща, магазините, поликлиниките, спирането на топлата вода, счупената пералня, мъдрата свекърва, поредната бременност, количеството дни до заплата…

Снимка: Shutterstock

- Добрата детска градина е тази, в която молят да занесете дъждобран и гумени ботуши, за да се разхождат децата, когато вали дъжд.

- Не губете време и нерви да търсите постоянното "нередности" в собственото си дете!

- Всички знаят как се правят деца, но не знаят какво да правят после с тях.

- Щастливото дете е преди всичко здравото дете и чак след това да умее да чете и да свири на цигулка. Щастливото дете е това, което има и майка и баща, които намират време не само да го обичат, но и да се обичат помежду си.

- Да правите нещо наново и да превъзпитавате е много по-сложно, отколкото да постъпвате правилно от самото начало. Затова не докарвайте детето си до такова състояние, когато само решителни мерки ще ви помогнат да преодолеете възникналите трудности.

- Ако всеки 15 минути класната стая се проветрява, количеството вируси във въздуха и количеството заболявания ще намалеят 10 пъти.

- Благополучието в семейството зависи от здравословното състояние на майката. Бащата е длъжен да се погрижи и да ѝ даде възможност да се нахрани, да се наспи и да се разходи.

- Главното в детското хранене е да не се притеснявате, да не се суетите и да не слушате бабата, която казва, че от два месеца е нужно да се дава жълтък.

- Всеки педиатър знае: в понеделник децата боледуват по-често. И знаете ли защо? Защото в неделя ходят на гости на баба, а нейното мерило за любов, за съжаление, често е храната.

Снимка: Shutterstock

- Ако детето два месеца тича гладно, мръсно и босо, това ще възстанови здравето му за цяла година. Децата трябва да бъдат слаби и с „шило в дупето“.

- В нашите училища е най-добре да се тръгва на 10 години и да се завършва на 11. Лошо е, че в училище не дават на децата да се движат.

- Какво правим, когато детето започне да кашля? Не му даваме да играе, да отваря прозорчето, да пие, да включва овлажнителя на въздуха, а му даваме лекарство. В някои европейски страни назначаването на отхрачващи средства за деца до 2 години се разглежда като престъпление.

- Ако в семейството има дете, което боледува често, вземете куче. С едно дете понякога забравяте за разходките, а с кучето ще се разхождате два пъти на ден.

 Марина Атанасова по материали на detstrana.ru

Заедно

Оптималният срок между бременностите

Здраве

Педиатри: Не давайте антибиотици на детето до 3 г.

Здраве

Три "трябва" и "не трябва" за бъдещи майки

Още от Здраве

Мъж и жена в леглото. Снимка: Shutterstock

 

Секс след раждането

Не се заседявайте прекалено, а намирайте поводи да ставате от стола.

Снимка: Shutterstock

Колкото по-дълго седите, толкова повече вредите на здравето си

Консумацията на плодове и зеленчуци носи не само здраве, но и усещане за щастие.

Снимка: Shutterstock

Колко плодове и зеленчуци на ден гарантират щастие

Бебе на 3 месеца. Снимка: Shutterstock

Защо бебета, родени през март, са специални

Бъдете особено внимателни с жена, премиала през такава загуба.

Снимка: Shutterstock

Какво да кажем на жена, претърпяла спонтанен аборт

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Не е трудно да измислите игри срещу скуката.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Не е трудно да измислите игри срещу скуката.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

18 идеи срещу скуката

Лесни и креативни начини да забавлявате децата, докато са у дома (Част II)