6 природни средства, когато детето има диария

За да подействат и да не ги отхвърли тялото, важно е да ги давате с лъжичка или на малки глътки

Снимка: Shutterstock

Детската диария е симптом, който предизвиква известна загриженост у родителите. Въпреки че е едно от най-честите стомашно-чревни разстройства през първите години от живота на малчугана, появата винаги е причина за тревога.

В повечето случаи зад диарията стои хранителна причина, като тя може да бъде бактериална или паразитна инфекция, нетолерантност към даден продукт или натравяне.

В допълнение към воднистите и чести изхождания, децата могат да се оплакват от болки в корема, да имат лека температура и други симптоми, свързани с дехидратация.

Независимо дали този проблем отшуми бързо, в рамките на само няколко часа, или продължи по-дълго, важно е да се възстанови хидро-липидния баланс в тялото, което може да стане и с помощта на някои природни средства.

Ето какво бихте могли да използвате в такава ситуация, разбира се, след като се консултирате с педиатъра на детето, който следи състоянието му. И е важно да ги давате с лъжичка или на малки глътки, за да може то по-лесно да ги приеме, а организмът му да не ги отхвърли.

Снимка: Shutterstock

1. Чай от лайка

Лайката има храносмилателни и антимикробни свойства, които могат да помогнат за разрешаването на този проблем или поне да намалят негативите. Тази билка съдържа съединения, които възстановяват чревната лигавица и намаляват възпалението. Прави се 10-минутна запарка от чаена лъжичка цвят от лайка в чаша вода.

2. Оризова вода

Тя е богата на основни хранителни вещества, които помагат за спиране на диарията и в същото време намаляват дисбаланса в тялото. Освен това е много нежна за стомаха и може да се дава дори на по-малки деца. Приготвя се чрез накисването на 3 супени лъжици ориз в чаша вода, след което се прецежда.

3. Запарка от копър

Храносмилателните свойства на копъра са чудесни за спиране на диарията, особено при най-малките. Това не е „тежка“ подправка, а в същото време копърът е богат на някои минерали, които се губят в това състояние. Приготвя се 10-минутна запарка от 1 супена лъжица на чаша вода.

4. Ябълкова напитка

Благодарение на съдържанието на органични киселини, тази ябълкова напитка подобрява храносмилането, неутрализирайки дразненето на стомашната лигавица. А хранителните ѝ вещества се борят с дехидратацията и намаляват общото неразположение. Приготвя се като ябълков сок, който се разрежда с вода.

Снимка: Shutterstock

5. Пюре от моркови и мед

Това пюре е отлично храносмилателно средство за ограничаване на диарията и стомашното дразнене. То е идеално за деца, защото приятният му вкус улеснява приема му в сравнение с други лечения. Приготвя се от 2 сварени моркова, пасирани и смесени с 2 лъжици мед.

6. Лимонена вода

Лимонената вода регулира електролитите след детска диария. Комбинацията от съставките ѝ има отлични регулиращи свойства. Прави се от 2 чаши вода, сока на един лимон, по половин чаена лъжичка сол и сока бикарбонат, и 1 супена лъжица захар.

По материали от Nostro figlio

Коментари
Последни видеа