9 неочевидни грешки при отслабване, които допускат новобранците

Съвети от специалист с дългогодишен опит

Снимка: Shutterstock

Основателката на блог за правилно хранене Ната Дунаевская разказва пред BeautyHack за грешките при отслабване, които допускат новаците в това трудно начинание.

Увличате се по здравословно хранене
Аз съм противник и не ви съветвам да го следвате напълно, ако следите за теглото си. Например торта, която съдържа пълнозърнесто брашно, но няма масло и захар, също може да бъде убийствено калорийна. Ако всеки обяд завършва с толкова здравословен десерт, то отслабването ви е обречено на провал.

Готвите сложни ястия
Пътят към правилното хранене би следвало да започне с просто и разбираемо меню: зърнени храни, печена риба, варено месо, свежи и задушени зеленчуци. Блюдата с много съставки лошо и по-бавно се усвояват от организма и преди всичко са по-калорийни.

Не пресмятате калориите
Повечето хора преяждат силно, без да осъзнават това. Струва им се, че всекидневното им меню се състои изключително от полезни блюда. Дори това да е така, общата им калорийна стойност може да превишава допустимата норма при отслабване.

Пропускате закуската
Читателки постоянно ми пиша: „Не мога да се заставя сутрин да закусвам.“ Пропускът на сутрешния прием на храна води до преяждане в течение на деня. Особено вредно за фигурата е да не ядете през целия ден, а вечерта да си хапнете цялата доза калории – това нарушава обмена на веществата.

Не се храните през деня, ако вечерта ще ходите на гости
Мнозина се ограничават максимално преди вечеря навън. Основното правило на отслабващите: ако сте поканени на гости, на всяка цена хапнете нещо дребно непосредствено преди това, а през деня пийте повече вода, яжте по-малки порции и не игнорирайте обяда.

Искате да отслабнете на точно определено място
Често ми пишат: „Нямам излишни килограми, но ми се иска да отслабна около корема.“ Няма как да стане това, защото при намаляване на теглото се намаляват и обиколките на цялото тяло. Ако искате да работите повече над определена зона, то пак трябва да следвате хранителен режим и редовно да спортувате.

Пренебрегвате домашните процедури
Контрастен душ, обтривания, масажи в банята и други домашни процедури подобряват кръвното налягане и правят отслабването по-ефективно. При тях обаче има противопоказания, ако страдате от разширени вени например. Посъветвайте се с лекар преди да започнете курс с тях.

Не отчитате къде се намирате
При съставянето на меню за отслабване е редно да се отчита региона, в който живеете. Мангото в Самоа силно се различава по съдържание на полезни вещества от това, което се продава в нашите супермаркети. В менюто трябва да има предимно месни плодове и зеленчуци – те са най-полезни.

Търсите оправдания
Ако вашата втора половина не разделя принципите на принципите на правилното хранене и здравословния начин на живот – това не е повод да се отказвате от тях. Може да готвите здравословни блюда паралелно с обичайните. Всяко оправдание е проява на мързел. Търсете възможности, а не причини.

 Надя Горанова

Коментари
Последни видеа