Закуската предпазва децата от диабет

Това установиха британски учени в скорошно изследване

Снимка: Shutterstock

Проучване на британски учени установи, че има по-висок риск от диабет сред децата, които пропускат закуската, поради по-високите нива на инсулин на гладно и по-високата инсулинова резистентност. Това е най-новото изследване, което категорично потвърждава полезността на сутрешната закуска, особено в детска възраст.

Според експертите малчуганите, които пропускат точно това първо за деня хранене, са по-изложени на риск от диабет, освен това страдат от наднормено тегло или затлъстяване като възрастни.

От друга страна, тези, които закусват, намаляват сериозно риска, особено ако консумират зърнени храни с високо съдържание на фибри (пълнозърнести и без добавена захар) вместо бисквити.

Какво показват резултатите от изследването

Това сочат резултатите от изследване, проведено в Университета „Сейнт Джордж“ в Лондон и публикувано в седмичното медицинско списание PLoS Medicine. Проучването е анализирало хранителните навици на участниците: 4116 деца на възраст между 9 и 10 години. Те били попитани дали закусват или не, както и какви видове храна ядат, ако закусват.

Първите резултати показват, че сред децата, които прескачат закуската през повечето дни (26%), има по-висок риск от диабет от останалите. По-специално, те са имали по-високи нива на инсулин на гладно и по-високи нива на инсулинова резистентност (което може да доведе до диабет).

Сред децата, които са закусили, тези, които хапвали зърнени храни с високо съдържание на фибри, са имали по-ниски нива на инсулинова резистентност от другите, които са предпочитали бисквити или други тестени храни. Следователно консумацията на фибри може да предпази от риск от ранно развитие на диабет тип 2.

Мнението на учените

Според учените пропускането на закуската може да има и дългосрочни негативни ефекти. Като цяло това може да доведе до намаляване на продължителността на живота с почти 10 години, особено когато е съчетано и с наднормено тегло.

Но внимание! Когато се избират зърнени продукти е важно да се четат и етикетите, защото не всички са богати на фибри.

В своите изследвания учените са разделили закуската на пет макрокатегории:

- закуска с високо съдържание на фибри (с най-малко 3 или повече грама фибри на 40 грама продукт);

- закуска с ниско съдържание на фибри (с по-малко от 3 грама фибри на 40 грама продукт);

- закуска на базата на хляб;

- закуска на основата на бисквити;

- друг вид закуска.

Според проучването, именно закуските със зърнени храни са с най-високо съдържание на фибри и съответно имат защитен ефект срещу риска от диабет тип 2 при децата.

По материали от Nostro figlio

Коментари
Последни видеа