Проф. Стефка Петрова: Омега 6 и омега 3 мазнини поддържат сърцето

Националният консултант по хранене със съвети за всекидневното меню

Снимка: Shutterstock

Заменете наситените и трансмазнините в храната с полезните омега 3 и омега 6 мазнини, ако искате да намалите риска от сърдечносъдови болести. Това са изводите от актуално проучване, проведено на изложението "Мисия Здраве". 

Полезните мазнини

Препоръчително е мазнините да осигуряват от 20 до 35% от енергийната стойност на храната. Но количеството на животинските мазнини да е възможно по-малко."

Проф. Стефка Петрова

"Важно е есенциалните мастни киселини да са част от всекидневното меню. Организмът не може сам да ги синтезира, но те са особено нужни. Набавяме ги най-вече с растителни мазнини.

Основен източник на полезните омега 3 мастни киселини са някои мазни риби, ядки и семена. Добро количество омега 3 и омега 6 може да има и в някои растителни масла - рапично олио, ленено, сусамово, орехово масло.

Съдържат се също и в новото поколение меки маргарини за мазане, които са произведени чрез съвременни технологии. В тях няма трансмастни киселини и са базирани на растителни масла“, обясни проф. Стефка Петрова, национален консултант по хранене и диететика.

По-младо сърце

По време на форума анкетираните изчислиха възрастта на сърцето. Те използваха специално онлайн приложение, препоръчано от Световната сърдечна федерация.

Всеки участник попълва кратки данни за физическото си състояние - ръст, тегло, вредни навици и стойности на кръвното налягане, на базата на които се изчислява приблизителната възраст на сърцето.

Оказа се, че тези от участниците, които са с 5 до 10 години „по-младо“ сърце в сравнение с биологичната си възраст, спазват определени правила за здравословно хранене, приемат полезни растителни мазнини и спортуват.

А вие знаете ли на колко години е вашето сърце? Можете да го изчислите само за 5 минути, използвайки специалното онлайн приложение - http://www.heartage.me/

Мона Василева

Снимка: Publicis Consultants MSLGROUP

Коментари
Последни видеа