Световна седмица на кърменето 2016

Между 1 и 7 август серия от активности у нас

Снимка: Guliver / iStock

Световната седмица за подкрепа на кърменето „Кърменето – ключ към устойчиво развитие“ не само ще напомни, че това е най-естественият и добър начин на хранене на бебето, но и ще бъде отбелязана у нас с редица събития из цялата страна. За начало организаторите от „Националната асоциация „Подкрепа за кърмене“ (НАПК) и Националния комитет по кърмене обявяват конкурс за разказ и снимка на тема: „Бебенцето си кърми и планетата спаси!“, повече информация за него – тук.

На 4 и 5 август във Велико Търново ще се проведе Втора конференция по кърмене с международно участие, на която основни говорители ще бъдат проф. Раанан Шамир, президент на Европейското дружество по детска гастроентерология, хепатология и хранене и сестра Мете Лаулор, представител на Норвежкото дружество за подкрепа на кърменето „Амехйелпен“, а детайли за програмата ще откриете тук.

През цялата седмица, че и след нея, в редица градове на страната ще има лекции, дискусии с доброволни консултанти, поход с детски колички, образователни филми по въпросите на кърменето, а в Стара Загора дори обещават и кърмаческо парти. На 5 август от 10.00 часа в Бургас на пейките вляво от Летния театър ще се проведе „Голямото кърмене – световна инициатива за едновременно кърмене на открито в продължение на една минута“, а още детайли за аткивностите по градове може да намерите тук.

В навечерието на Световната седмица на кърменето НАПК и УНИЦЕФ България представиха и филма „Първи контакт с бебето“. Ранният контакт се препоръчва от множество международни експерти и организации, занимаващи се проблемите на майчиното и детско здраве.

Според голям брой научни изследвания общуването кожа до кожа е от изключителна важност, защото:

- гарантира по-добра физиологична стабилност на новороденото – стабилизира ритъма на дишането, сърдечната честота и телесната му температура;

- осигурява защита срещу инфекции, подкрепя оптималното развитие на мозъка на новороденото;

- изгражда силна емоционална връзка между майката и бебето;

- улеснява началото и удължава продължителността на кърменето;

- профилактира следродилната депресия на майката.

УНИЦЕФ и НАПК апелират контактът кожа до кожа между майката и бебето веднага след раждането да стане част от рутинните практики в българските болници.

В световен мащаб 77 милиона новородени, 1 на всеки 2, не се поставят на гърдите на майката в първия час след раждането. Забавянето на кърменето с 2 до 23 часа след раждането повишава рисковете от преждевременна смърт в първите 28 дни от живота на детето с 40%. Забавянето с 24 часа или по-дълго повишава този риск до 80%. Повече за ранния контакт може да намерите тук.
 

Коментари
Последни видеа