Яжте вкъщи, за да не наддавате

Спокойствието и домашната храна пазят от диабет

Снимка: Guliver / iStock

Учени от института по обществено здраве в Харвард съветват да се храним вкъщи, ако искаме да не трупаме излишни килограми и да не се излагаме на риск от диабет от 2-и тип, съобщава сп. PLOS Medicine.

Проблемът не е единствено в рипсата на домашно приготвена храна, а в обстановката, твърдят те. Проучванията, които продължили 26 години, обхванали над 100 000 души. И по време на наблюдението 9 000 от тях развили диабет.
Според учените факторът, който довел до диабет, бил колко пъти човек яде вкъщи и колко на други места. Хората, които често обядвали и вечеряли вкъщи, рядко страдали от диабет. Ако вечеряли 4-5 пъти в седмицата вкъщи, рискът от диабет намалявал с 15% в сравнение с тези, които се хранили в домашна обстановка само 2 пъти.

А за тези, които вечеряли навън, но обядвали вкъщи, рискът от диабет паднал на 9%. Според учените ефектът идва не само от това, че храната е приготвена у дома, но роля има и фактът, че човек се храни в домашна среда, сред четирите стени на дома си, което се отразява положително на психиката. Нещо повече – ако домашната храна се яде на друго място, ефектът не е същият, пише mk.ru.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа