СЗО: Правете селфи, популяризирайте кърменето

Снимките ще помогнат да преборим догмите

Снимка: Guliver / iStock

През Седмицата на кърменето ООН, СЗО и UNICEF насърчават майките да се снимат и да пускат в социалните мрежи снимки, на които кърмят. По данни на UNICEF, 77 милиона бебета - около половина от всички новородени, не се слагат на гърдата непосредствено след раждане и така се лишават от важни хранителни вещества и антитела, които могат да получат с майчиното мляко. В часовете след раждане не се оставят голички „кожа до кожа“ върху майчината гръд, което ги лишава от важната за развитието им връзка. Тези прости жестове пазят новороденото от болести и от преждевременна смърт.
За да насърчат майките от цял свят да кърмят новородените си, Организацията на обединените нации, Световната здравна организация и UNICEF се обединяват около идеята да популяризират социалните мрежи тенденцията brelfie.

Не се страхувайте да кърмите на публично място

Обединяването на две думи breastfeeding (кърмене на английски) и selfie, което вече доби популярност и не се нуждае от превод, роди новата дума brelfie – снимка, която кърмещата си направи и пуска в социалните мрежи. Този тип селфита ще променят нагласите и ще преборят догмите, надяват се инициаторите.
ООН, СЗО и UNICEF защитиха идеята brelfie, за да акцентират върху значението на майчиното мляко за развитието на детето: „През Световната седмица на кърменето, която започна на 1 август, ООН иска да накара хората да говорят за кърменето, за да се подобри храненето на децата от цял свят“, каза Кристоф Булиерак, говорител на UNICEF.

Мона Василева

 

 

Коментари
Последни видеа

Ако ти ме помниш

25 октомври 2021 г.