И поне още толкова причини защо да не го правите
Снимка: Shutterstock
Ако ви се струва, че работата ви е по-важна и да се отделя време за разговори на тема храна е излишно, то, чуйте и гледната точка на лекарите. Според тях, студената храна може да затрудни обмена на веществата и да предизвика затлъстяване. Ето за кои ястия точно става дума:
Месо. Много хора хапват месото изстинало, след като веднъж е било приготвено. Но експерти в областта на храненето твърдят, че така то забавя и пречи на храносмилането, като този продукт и без това е тежък за преработване от стомаха. „Студено блюдо, наситено с белтъци от животински произход, не може пълноценно да се обработи от стомаха и ще премине в това си състояние в тънките черва. А задачата на организма там е да разгради въглехидратите, но тя се оказва неизпълнима, тъй като от студените белтъчини са навлезли бактерии, които пречат на нормалното функциониране“, казва лекарят Гулнара Тараханова.
Студена вода. По думите на Тараханова, по-добре е веднъж и завинаги да се откажете от навика да пиете студена вода или други напитки, докато се храните. Особено, ако ястието съдържа мазнини. Хладната течност в този случай създава изкуствена среда, в която мазнините изстиват, а това препятства нормалния процес на храносмилане.
Мазни ястия. В идеалния случай след употребата на мазни храни и продукти е необходимо да давате почивка на организма и да не консумирате подобни следващите дни. Но ако е невъзможно да се откажете от подобен вид храни, най-добре е да са топли. Ястия с високо съдържание на мазнини, употребявани в студен вид, могат да станат причина за тежест в стомаха, силни колики и чревна непреходимост.
Супи. Не става дума за студените летни супи. Традиционно в обикновените супи се съдържат мазнини под формата на месо или масло. Колкото по-студена е въпросната супа, толкова по-опасно е да я хапвате студена, по същата причина, както и мазните блюда, за които стана дума по-горе.
Източник: medikforum.ru, превод: Надя Горанова
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари