5 полезни храни срещу настинка и грип

Някои от тях определено ще ви изненадат

09 декември 2018 г.

Снимка: Guliver / Getty Images

Ниските температури, лошото време и по-кратките дни. Това са няколко неща, които предвещават идването на зимата, а с нея и на периода на настинките и грипа. Ако не искате да прекарате следващите няколко месеца с неспирна кашлица и постоянно подсмърчане, то трябва да отделите по-специално внимание на храната, която консумирате през сезона. Това са няколко суперхрани, които ще помогнат на семейството ви да остане здраво през зимата.

1. Гъби
Независимо дали става дума за печурки, манатарки или шийтаке, гъбите са страхотен имуностимолатор. Гъбите са сред най-богатите на бета-глюкани храни. Бета-глюканите представляват природни полизахариди, които имат способността да „активират“ нашата имунна система и да ни предпазят от най-различни инфекции. Те стимулират производството на бели кръвни телца, които играят ролята на защитници на нашата имунна система. Бета-глюканите също така подсилват издръжливостта на организма при повишено физическо и психическо натоварване. Освен на бета-глюкани, гъбите са богати и на селен, магнезий, цинк и желязо - минерали, които поддържат здрава и силна имунната ни система.

2. Киви
Този сладък зелен плот е натъпкан до козирката с антиоксиданти и витамини C и E. Освен че ви помага да се справите с настинката и грипа, витамин C е от ключово значение и за превенцията на тези заболявания. Той увеличава производството на антитела и бели кръвни телца. Витамин E от своя страна е от критично значение за прозиводството на имуноглобулини – антитела, които предпазват организма ни от нашественици, под формата на вируси и възпаления.

3. Кисело мляко
Киселото мляко е богато на пробиотични култури, които играят съществена роля за нашето здраве. Приблизително 70-80% от имунната тъкан на всеки човек се намира в храносмилателната ни система, чието здраве зависи именно от пробиотиците. Пробиотиците са живи микроорганизми(добри бактерии), които помагат на организма ни да се бори с т. нар. лоши бактерии, които водят до заболявания.

4. Тиквени семки
Тиквените семки са пълни с имуностимуланти като витамин E, цинк и есенциалните мастни киселини(особено Омега-3). Цинкът помага за производството на бели кръвни телца и по-специално Т-клетки, които са специализирани в унищожаването на вируси и туморни клетки.  

5. Чесън
Тук идва и реда на добре познатия на всички баби лек срещу настинката - чесънът. Чесънът е известен със своите антибактериални и антивирусни свойства, които помагат не само в борбата срещу инфекцията, но и с нейната превенция. Лечебните свойства на чесъна, както и неговият особен вкус и мирис, идват от органичното вещество алицин, което е мощен антиоксидант.

Коментари
Последни видеа