Бабите са виновни за детското затлъстяване

Китайски учени с любопитно проучване

Снимка: Guliver / iStock

Интересно проучване проведоха китайски учени, пише letidor.ru. Както изяснили специалистите, от затлъстяване страдат по-малко децата на имигранти. В същото време децата на коренните жители на един или друг регион значително повече имат проблем с излишните килограми. Всички тези интересни факти учените от Китай свързали с… грижата на бабите за внуците.

Резултатите от изследването са публикувани във влиятелното списание Plos One. Според представената информация, към днешна дата от затлъстяване и наднормено тегло страдат около 15% от китайските деца и подрастващи между 7 и 18 години (това прави повече от 30 милиона души!).

Специалистите уверяват: причината е в това, че децата на имигранти нямат под ръка многочислени роднини и извънредно грижовни баби. Освен това често тези деца живеят далеч от училище и им отнема немалко време и сили да се доберат до там и обратно на велосипед.

Отбелязваме, че детското затлъстяване е разпространен проблем по целия свят и в частност в Китай. Авторите на проучването се надяват, че работата им ще може да помогне в борбата с този проблем.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа