Децата, преяждането със сладко и депресията - каква е връзката?

Днес целият свят говори за психичното заболяване

09 февруари 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Днес е Световният ден на здравето, а основният лозунг, под който се провежда е: "Депресията - нека да поговорим." Психичното състояние в момента е едно от най-често срещаните на планетата и струва на глобалната икономика 1 трилион долара годишно. Днес активисти, известни личности и лекари по целия свят говорят за различните форми на депресия, как да ги разпознаем и да се преборим с тях. 

Ръководителят на отдела по екологични и социални проблеми на психичното здраве към Министерството на здравеопазването в Русия Борис Положий призова родителите да направят разлика между обичайното пристрастяване на детето към сладките неща и очевидно нездравото желание да се преяжда с тях. По думите му, подобно хранително разстройство може да се смята за сигурен признак на депресия у детето, пише letidor.ru.

"У малките и подрастващите често възникват депресивни разтройства. Малцина знаят, че депресията у децата, които не могат да охарактеризират своето състояние, преди всичко се проявява с нарушения на апетита. Съществуват такива нарушения, където на първо място се преяжда със сладко", казва Положий.

"Въпреки че децата по принцип много обичат сладко, всеки родител би забелязал, че употребата му в един момент става прекомерна, а също така детето отказва всякаква друга храна", уточнява психиатърът.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа