Какво да очакваме, ако се откажем от сладкото

Тялото реагира по необичаен начин

12 март 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Експерти разказаха за редица изменения, които настъпват в организма, когато изключим от хранителния си режим, пише medikforum.ru.
Както припомнят невробиолозите, храната се явява естествена награда за тялото, човешкият мозък е устроен така, че всичките му потребности са насочени към това да предизвикат у него приятни усещания. Същото се отнася и за удоволствието от храната. Мезолимбичният път, който е формиран от еволюцията, разкодира за мозъка естествените награди, повторението на които са пряко свързани с живота на индивида. Затова човек обича да хапва сладки неща, които насищат организма с енергия.

В лабораторни условия учените установили, че мишки, лишени за месец от сладка храна през първата половина на денонощието, проявявали симптоми, характерни за наркозависимите. Освен това у животните се повишавало нивото на тревожността. Изследователите са уверени, че ако човек напълно спре да яде сладки храни, може да прояви депресия и подобни психични разстройства.

Това се случва, защото именно захарта влияе върху допаминовите рецептори, благодарение на което човек подобрява настроението си. Пълният отказ от захар води до възникването на чувство на угнетеност и безпокойство, организмът по-трудно се справя със стреса, което от своя страна може да доведе до редица сериозни заболявания.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа