Кои ястия не трябва да хапваме на втория ден след приготвянето

Епидемиолози предупреждават за токсични съединения

01 април 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

В отделни видове продукти на втория ден след термичната им обработка могат да се образуват опасни за здравето съединения, пише medikforum.ru. В частност, в черния списък учените вкарват растителното масло, ориза и зеленчуците.

"Тези продукти в суров вид често са заразени с голямо количество бактерии, които са способни да оцелеят след термична обработка. Много от ястията от тях съдържат нитрити, които могат да навредят на здравето си до появата на задух, главоболие и спазми", констатират епидемиолози.

Конкретно научните работници препоръчват да не държите в хладилника повече от 12 часа ястия, които съдържат зеленчуци. Също така не трябва да се хапват притоплени блюда, които съдържат растително масло. Нееднократното подгряване на растителното масло води до активацията на линолова киселина, която помага за образуването на токсични съединения, причина за развитието на рак или инсулт.

Що се отнася до ориза, то в него, както отбелязват учените, размножаването на микроорганизмите започва тогава, когато вече сварен, е престоял няколко часа на стайна температура. 

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа

Просто гледай!

24 септември 2019 г.