Настина ли семената от чиа реално помагат за отслабване

Какъв им е състава, какви храни да си приготвим с тях и за кого са противопоказни

24 януари 2019 г.

Снимка: Shutterstock

От древни времена семената от чиа се използват като антисептик, но в съвременния свят бяха открити далеч повече ползи от тях. Ясно е, че малките черни зрънца помагат да възстановим силите си, красотата и здравето, но днес са най-известни като помощно средство за отслабване. Даваме веднага подробности за това помагат ли наистина:

Състав на семената от чиа
Съдържат полезни витамини, минерали и антиоксиданти. На 100 г продукт са равни 486 калории. Благодарение на богатите си съставки те се смятат за много полезни за здравето, в това число и за отслабване.

Защо помагат за отслабването
Както вече стана ясно, семената от чиа са доста калорийни, което означава и питателни. Благодарение на тях човек не чувства глад в продължение на няколко часа. Съдържат и много фибри, които винаги са в помощ на организма при преработване на храната.
Благодарение на семената от чиа можем да се отървем от токсините и да подобрим моториката на стомаха, което подпомага здравословното отслабване.

При попадането на семената от чиа в храносмилателния тракт, те набъбват и бързо насищат. Ако искаме да се отървем от няколко килограма, то смути с чиа е идеален вариант – не само насища за два-три часа, но и се чувства прилив на сила, в резултат на което работоспособността е много по-висока. Не трябва да забравяме обаче, че семената от чиа не заместват пълноценното хранене.

Какво да си приготвим със семена от чиа за отслабване
За да повлияем на килограмите е добре да включим семена от чиа в закуската си. Например, може да ги добавим към овесените ядки и да ги оставим да набъбнат няколко минути. По гореспоменатия начин може да ги използваме в смути за закуска или за друго междинно хранене. Може да ги прибавяме към омлети, баници, палачинки и други печива.
Семената от чиа могат да намалят около 10 килограма от теглото на човек за три месеца, като през това време не трябва да гладуваме, както и да не забравяме, че балансираното хранене и спортните натоварвания са другата част от желания резултат.

За кого са противопоказни семената от чиа
За всички, които страдат от следните заболявания:

Болести на стомашно-чревния тракт – колит, язва, гастрит, запек. Това е така, защото в семената се съдържат много фибри, които могат да предизвикат дразнене на лигавиците и да влошат заболяванията.
Диария – при остри и хронични симптоми семената от чиа само ще задълбочат състоянието, тъй като имат слабително действие.
Алергична реакция – съвсем способни са да предизвикат алергия, която се проявява в диария или в обриви.
Хипотония – способни са да намалят кръвното налягане.
Бъбречни заболявания – едно от действията на семената от чиа е извеждането на токсините от организма, което влияе на бъбреците. Поради увеличеното количество на отделяните вещества може да се почувства гадене, слабост, неразположение, сърцебиене.

Не се препоръчват при приема на антипиретици и лекарства за разреждане на кръвта.
Семената от чиа е по-добре да не се приемат от бременни и кърмачки, както и от деца до три години.

Източник: medikforum.ru, превод: Надя Горанова

 

Коментари
Последни видеа