Най-добрите продукти, с които да замените захарта

Не е трудно да се откажете от нея, затова – ето заместителите

Снимка: Shutterstock

Известно е, че премахването на захарта във всичките й разновидности от хранителния режим помага да се избегнат редица заболявания и да се съхрани здравето.
На всички отдавна е известно, че употребата на захар е не само противопоказна при редица заболявания, но и способна да провокира такива у напълно здрави хора. Именно бялата сладост лекарите сочат като една от причините за затлъстяване и разстройства на метаболизма от рода на диабет.

Повечето хора нямат проблем да изключат захарта от менюто си, но им е непосилно съвсем да остават без сладко.
Един от препоръчваните заместители са продукти от стевия. Полезен и вкусен е и кленовият сироп. И двете може да ги добавяте в чай, кафе и различни десерти. Стевията може да приемате както във вид на сушени листа, така и като прах или таблетки. Кленовият сироп често се среща не само в магазините за диетични и био храни, но и в големите вериги супермаркети.

Не по-малко полезен е и сиропът от агаве, може да се поглезите и със сладост във вид на топинамбур (познат още като гулия или земна ябълка). Проблемът при тях е, че могат по-рядко да бъдат намерени, а на някои хора специфичния им вкус може да се стори необичаен.

Специалистите препоръчват, че при избора ви на заместители на захарта, би трябвало да подходите внимателно и отговорно, тъй като сред тях има такива, към които много хора са алергични.

Източник: medikforum.ru, превод: Надя Горанова

Коментари
Последни видеа