Палитра от витамини в менюто на детето

На прага на зима от какво организмът има нужда

14 ноември 2019 г.

Снимка: Shutterstock

На прага на зимата децата се нуждаят от цялата палитра витамини и минерали за да бетонират имунните си сили. Британски  диетолози разказват какво именно трябва да правят родителите, за да постигнат този ефект.

Витамин А. Ако детето ви не пие по половин литър мляко всеки ден,  то е твърде вероятно да не получава достатъчно количество от този витамин. Той е необходим за нормалното функциониране на имунната система, зрението и доброто състояние на кожата. Много витамин А се съдържа в млечните продукти, зелените зеленчуци от рода на спанак и броколи, сладки картофи, моркови, както и в мангото. 

Витамин В. Той има много важни функции, преимуществено свързани с преработването на храната в качеството ѝ на енергия. Той е и също толкова важен за работата на нервната система. Балансирана диета би трябвало да обезпечава децата с достатъчни количества от този витамин, така че хранителни добавки не са необходими. Витамин В се съдържа в много плодове, зеленчуци, в яйцата и в млечните продукти, в рибата, както и в зърнените култури.

Витамин C. И на децата, и на възрастните е доста трудно да приемат с храната необходимата доза за дененощие от този витамин, който е важен за имунната система и за абсорбирането на желязото. Най-много от този витамин се съдържа в портокали, ябълки, чушки, домати и броколи.

Витамин D. Играе основна роля в здравето на костите, мускулите и зъбите, което е особено важно за съзряващия детски организъм. Най-добрият му приятел е слънчевата светлина, която, попаднала върху кожата, мигновено провокира произвеждането му.  Добре е да включите (ако е възможно) в менюто на детето мазна риба и жълтъци.

Витамин Е. Необходим е за здравата кожа и очите, както и за укрепването на имунната система. Не е нужно да се приема под формата на хранителни добавки, тъй като балансирана диета обезпечава детския организъм с всичко необходимо. Не забравяйте да добавите към нея зехтин, ядки и семена, зърнени култури и кафяв ориз.

Витамин К. Необходим е за сгъстяването на кръвта, а знаем, че на децата често им се случват подобни приключения. Също не би трябвало да купувате хранителни добавки с този витамин, просто включете в хранителния режим повече растителни масла, зелени листни зеленчуци и това ще е достатъчно.

 

Коментари
Последни видеа

Всяко утро

01 февруари 2023 г.