Плодовете повишават настроението не по-лошо от нова, високоплатена работа

Рязкото им спиране води до влошаване на психичното здраве

07 октомври 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Отдавна е известно, че хапването на голямо количество плодове и зеленчуци е полезно за сърцето, пише medikforum.ru. Изследване на учени от университета в Лийдс, Великобритания, доказа, че ако хората активно консумират ябълки, моркови и банани, то това ще донесе полза не само на физическото, но и на психическото им здраве.

10 порции плодове и зеленчуци на ден (една порция е количеството, което може да разположите върху дланта си) оказват такъв ефект върху емоционалното състояние на човек както започването на високоплатена работа за безработния. А ако човек внезапно изключи плодовете и зеленчуците от менюто си, то психичното му здраве стремително се влошава и може да се сравни с това на човек, който е загубил половинката си.
Изводите от изследването представляват допълнително доказателство за ползата от редовната употреба на плодове и зеленчуци както в краткосрочна, така и в дългосрочна перспектива.  

По-рано учените стигнаха до извода, че между храненето и човешката психика има пряка връзка. И ето сега това е потвърдено в хода на наблюдението на 50 000 души, у които е оценявано психичното здраве, както и количеството плодове и зеленчуци в хранителния им режим.

Наскоро друга група изследователи доказа, че добрата диета и достатъчното количество физическо натоварване обезпечават отлична защита от депресии. В частност, употребата на голямо количество зеленчуци и отказа от фастфууд устойчиво повишават настроението. При това няма значение дали човек е започнал да се храни здравословно, за да отслабне или просто, за да получи повече полезни хранителни съставки.

Коментари
Последни видеа