Правилното хранене - с какво да започнем?

Кои са важните храни и как да ги комбинираме

06 ноември 2018 г.

Снимка: Shutterstock

В съвременния свят е почти задължително да бъдем в добра форма и да спортуваме. Векът на диетите вече отминава – голяма част от тях носят повече вреди на организма, като при това ефективността им е равна на нула. Поради тази причина мнозина се замислят дали да не внимават повече в това какво точно хапват. 

Какво е правилно хранене?
Правилното или здравословно хранене означава не само хубава фигура, но и крепко здраве. Здравословното хранене включва преди всичко качествени, натурални продукти, които обезпечават организма с всички необходими елементи и витамини. Всеки ден в рациона ни трябва да влизат следните групи продукти:
- плодове и зеленчуци;
- млечни продукти;
- месо и яйца;
- зърнени и бобови храни;
- риба и морски дарове.

През деня е хубаво да има пет приема на храна и те да покриват изброените продукти (до колкото е възможно). На закуска е за предпочитане да изберете овесени ядки, на обед месо и зеленчуци, на вечеря се порадвайте на риба или млечни произведения, а за междинните закуски заложете на плодове.

Как да съчетавате продуктите?
Важно е да знаете, че не всички продукти се съчетават добре едни с други. За това, че неправилно балансираните продукти лошо се усвояват от организма, е говорил още древноримският медик и философ Авъл Корнелий Целз. За преработването на храната тялото ни отделя особени ферменти.

Всеки елемент (белтък, въглехидрат, мазнина, захар, нишесте) има своя неповторима структура и е необходим конкретен елемент за разграждането й. Затова е добре да употребявате сходни по структура вещества и да избягвате комбинации от белтъчини и въглехидрати, белтъчини и мазнини, белтъчини и нишесте.

Как да пазаруваме и защо това е важно?
Едно от най-важните правила на здравословното хранене е, че ще хапвате това, което имате вкъщи. Тоест, ако сте си напазарували недотам здравословни храни, когато отворите хладилника и сте гладни, е сигурно, че ще попаднете именно на тях.

След това: трябва да сте наясно с калоричността на храните или поне в най-общи граници. Калориите за ден, които не трябва да се превишават от дамите, са 2000, а от мъжете – 2500. Те могат да са по-малко или повече, ако съответно сте на диета или спортувате активно.

И за финал
Закуската и обядът са отредени за приемите на по-калорична храна, а вечерята и двете междухранения – преди и след обед, нека да са най-леките. Хранете се бавно, не преяждайте и пийте около 2 литра течности (вода и билкови чайове на денонощие).

Спазването на тези прости правила ще ви помогне да влезете във форма и да приведете организма си в нормални граници. Вероятно малко, след като усетите резултатите, ще ви се прииска и да спортувате, и чак след това може да си помислите за отслабване, ако все още смятате, че имате нужда от това.

Текст: medikforum.ru, превод: Надя Горанова

Коментари
Последни видеа