При какви случаи не трябва да хапваме много рукола

Съществуват няколко медицински противопоказания

15 април 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Едно от изискванията на древния римски император Гай Юлий Цезар относно храната било да се подават блюда с добавени горчиви треви. Императорът ги е смятал за отлично средство за подобряване на потентността. Дали приписваните свойства на подобни растения са действителни е неизвестно и към днешна дата, но Юлий Цезар се е прославил освен с всичко друго, и с любовните си подвизи.

Днес една от горчивите треви е известна с италианското си име рукола. Като прекрасна добавка към салати започват да я употребяват още през XVI–XVII век в Англия, после в цяла Европа, след което и по света. В Турция, Ливан и Сирия руколата се използвала като лекарствено средство за лечение на безплодие, болести на храносмилателната система, различни видове дерматити. А в Индия и до ден-днешен доста ценят етеричното масло от растението.

В съвременна Италия руколата е една от най-популярните добавки към пици, паста, ризото, сос песто, салати. Англичаните я използват в качеството на подправка към топли блюда, а французите - към закуски и леки салати. 

Един от известните руски диетолози - Маргарита Симоничева разказва какви са плюсовете и минусите на въпросното растение, пише woman.rambler.ru.
На първо място, поради високото съдържание на захар руколата може да нанесе повече вреди, отколкото ползи на хората, страдащи от диабет. Но това е само в случаите, ако се прекалява с нея. Според лекарят, въпросната трева не би следвало и напълно да се изключва от хранителния режим, защото в нея се съдържат доста полезни съставки. 

Внимателни с нея трябва да бъдат и тези, които са диагностицирани с гастрит с висока киселинност. В руколата се съдържа киселина и това още повече би могло да навреди на болния стомах.
А американски алерголози от болницата "Хенри Форд" в Детройт смятат растението за силен алерген и според тях непоносимостта към рукола се проявява у тези, които по принцип са алергични към кръстоцветни (зеле, репички, ряпа).

Специалисти от Санкт Петербург поясняват, че руколата съдържа много витамин К, който, както е известно, способства съсирването на кръвта. От тук идва и опасността за тези, които приемат разреждащи кръвта препарати. С руколата не трябва да прекаляват и хората с разширени вени и тромбофлебит. 
Установено е и, че при някои случаи руколата може да предизвика съкращения на матката по време на бременност, така че в подобно положение не прекалявайте с нея. 

Така или иначе, всички "беди", които ви дебнат при хапването на рукола са в случаите, в които я приемате в неограничени количества. Кулинарите припомнят също, че руколата е подправка и да се хапва самостоятелно, както марулята, не е приемливо. 

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа