Защо пакетираните листа от зелени салати са опасни

И е по-добре да се лишим от тях

19 април 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Динамиката на съвременния начин на живот заставя дори и най-старателните домакини да икономисват време за приготвянето на храната. Ето защо днес с особена популярност се ползват на практика готовите за употреба пакетирани листа от различни видове салати, спанак и други зелении. Но именно в този си вариант те са доста опасни, пише umnaja.ru.

Учени от Университета Лестър, Великобрияния, проведоха изследване, което доказва, че нерядко листата на салатите още на етап растеж са заразени със салмонела от органичните торове, както и от насекоми и птици, ако растат на открито. Доцентът от лабораторията по клинична микробиология Примроуз Фрийстоун пояснява, че са идентифицирали какво се случва със салмонелата, ако листата на салата са заразени. Отделяният от листата сок увеличава способността на бактериите да формират биофилм, покриващ цялата вътрешна повърхност на опаковката. Подобни салати остават източник на салмонела дори и след щателно измиване. Ако има наличие на салмонела при непакетирана салата, той може да бъде измит, но след като е бил в опаковка, отделеният от него сок прави това на практика невъзможно, още повече, че така се пренася заразата в целия хладилник.

Салмонелата далеч не е единствената бактерия, обитаваща листата на готовите салати – открито е наличие и на криптоспоридиоза и листериоза.
По данни на Федералното правителство на САЩ, от салмонела в страната ежегодно се разболяват около милион души, от тях 19 000 попадат в болниците, а в 380 от случаите завършват с летален изход. Това е повече от количеството заболявания, свързани с хранителни отравяния.
По данни на The Telegraph, в Германия листериозата е взела живота на 22 души. Във Великобритания до масово отравяне е довел пакетиран спанак – в болница са влезли 300 души с криптоспоридиоза. В САЩ листериозата заема трето място сред другите източници на отравяне от подобен вид.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа