Предлагат часове за ползите от кърмето в училищата във Великобритания

Експерти се надяват те да влязат в задължителната програма

Снимка: Guliver / iStock

Водещи медицински експерти са обезпокоени от факта, че Великобритания се намира на едно от последните места в света по кърмене. По данни на Националната служба за здравеопазване, едва един процент от британските майки действат съгласно препоръките на Световната здравна организация и кърмят бебетата си през първите шест месеца. Както показва скорошно изследване, кърмените бебета след 1 годинка са едва половин процент (за сравнение, в Германия са 23%, а в Бразилия - 56%).

Както пише The Daily Mail, за да се преодолее тази тенденция и да се направи кърменето във Великобритания по-популярно, експерти от Кралсия колеж по педиатрия и детско здраве предлагат да се въведе подобен предмет в училище, който да се изучава от 11-годишна възраст. Да се учат момичетата и момчетата за ползите от кърменето и на техниката на процеса би могло да промени отношението към кърменето в обществото, смятат експерти.

По данни на учените, повечето британски майки се отказват да хранят бебетата си с естествено мляко, защото се притесняват как това ще бъде прието на публично място, боят се от осъждане от страна на другите майки (все едно правят нещо не както трябва) или просто от обкръжаващите ги. Има и още една причина - липсата на информация. Жените, като правило, недооценяват ползите от кърменето и за здравето на бебето, и за собственото им, не знаят как правилно да поставят малкото на гърдата и са готови да се откажат при сблъсъка с първите проблеми. 

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа