5 начина да се избавим от зимната умора

Тайната е в правилната комбинация между хранене, спорт и сън

Снимка: Shutterstock

По думите на учените, жалбите от зимната умора съвсем не са симулация. Върху човешкия организъм през това време пагубно влияят недостига на слънчева светлина и студа, а след празниците зимната умора се усеща особено силно.

„Дефицитът на слънце през студените зимни месеци влияе върху биологичните процеси – в организма се изработва повече от хормона мелатонин, който провокира увеличената нужда от сън. В резултат човек с трудност става сутрин, а през деня се чувства сънлив и отпаднал“, казват учените. Ето няколко начина, които според специалистите ще помогнат да се отървем от зимната умора:

1. Разходки

Според изследване, данните от което са публикувани в Independent, 20-минутна разходка в обедната почивка отлично повишава тонуса и настроението, помага да се регулира кръвното налягане.

2. Режим на съня

Специалистите твърдят, че през зимата за поддръжка на физическата активност трябва да спим по осем часа на денонощие. А което е още по-важно – да свикнем да си лягаме и ставаме по едно и също време.

3. Намаляване на кофеина

През студеното време ограничаването на кофеина през втората половина на деня е задължително. Той свива кръвоносните съдове, което води до по-силно усещане на студа и до проблеми с оросяването на крайниците.

4. Спорт

По думите на медиците, едно от най-добрите средства за защита от зимната умора е практикуването на какъвто и да е спорт не по-малко от 150 минути седмично.

5. Промяна в начина на хранене

През зимния период трябва да обърнем особено внимание върху хранителния режим, който трябва да включва такива продукти и ястия, способни да попълнят енергийните запаси на организма. За целта по време на закуска трябва да приемаме въглехидрати, а за обяд – полезни мазнини. Експертите препоръчват обезателно да включим в режима си и овесена каша, както и продукти, наситени с омега-3 мастни киселини, като риба, орехи, авокадо, растителни масла.

По материали от Medik forum

Коментари
Последни видеа