Започват Коледните пости

40 дни без месо и млечни продукти - не се препоръчват за деца и бременни

15 ноември 2021 г.

Снимка: Guliver / iStock

Коледните пости тази година започват на 15 ноември и ще продължат 40 дни - до 25 декември. Вярващите християни постят преди Коледа, за да се подготвят да посрещнат появата на Исус Христос.

Не се ядат месо, мляко, сирене, масло, яйца, кашкавал – никакви храни от животински произход. Изключение се прави на Никулден - 6 декември, когато е разрешено да се яде риба.

Църквата забранява и венчавките от Коледни Заговезни до Въведение Богородично, 21 ноември и от Игнажден, 20 декември до Богоявление, Йордановден, 6 януари.

Такива са традициите, а кой как и дали ще ги приеме и прекрои така, че да паснат на личния му стил на живот днес, е изцяло личен избор, който адмирираме.

Разбира се, не е нужно човек да живее според каквито и да било канони, за да се чувства добре. Но традицията за постите, които се предприемат два пъти в годината, носи много плюсове за здравето, доказани и от науката. 

Коледните пости обаче са твърде строги и продължителни. Затова, заедно със здравословния ефект, те могат да се отразят неблагоприятно на някои хора. Известно е, че растителният белтък не е достатъчно пълноценен. Той не покрива нуждите на деца, подрастващи, бременни. Те винаги трябва да се хранят питателно и балансирано.

Сигурното е, че умереното поведение във всичките му изражения е полезно. 

Коментари
Последни видеа