Каква храна е опасно да си поръчвате в ресторант

Някои неща е по-добре да си приготвяте само вкъщи

17 март 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Нямате време да готвите или просто сте решили да се наградите с хубав обяд навън – това е чудесно, но в наши дни все повече заведения не спазват установените хигиенни норми и едно такова уж добро прекарване би могло да се превърне в драма. За какво да внимавате, за да не си докарате хранително отравяне, пише woman.rambler.ru:

Избирайте ресторанти с открита кухня
Естествено, когато готвачът прави храната току пред вас, може да видите от какви продукти точно я приготвя и как. Също така може да оцените чистотата на помещението, в което се случва приготвянето на храната.

Не си поръчвайте филе от риба или кюфтета
Рибата е добре да бъде цяла, тъй като филето е възможно да е от некачествен улов. По-добре вместо кебапчета, кюфтета, пастет от нещо си и други подобни храни от мляно месо, си вземете стек – неговата свежест може да установите веднага. В месните смеси е възможно да има неща, които дори не биха ви хрумнали.

Обърнете внимание на зелените зеленчуци
Ако си поръчвате салати, то показател за свежестта им определено са зелените зеленчуци. Съветваме на върнете блюдото, ако нещо ви се стори повяхнало.

Поръчвайте добре изпечени продукти
Освен ако не сте в много скъп ресторант, който гарантира няколко степени на печене на месото, то си го поръчвайте добре изпечено. Някои от бактериите, които се намират в месото, рибата и т.н., могат да станат плодотворна почва за развитието на ротавирусни инфекции.

Обърнете внимание на соса
Под прикритието на соса лесно могат да се замаскират стари продукти. Блюда със сос не могат да се съхраняват дълго време, той като именно в него започват да се размножават различни бактерии, в това чисто и болестотворни. Много сосове се оказват дори по-опасни, отколкото самото блюдо.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа