Експерти: Няма проблем да кърмите до 6 годинки

Детето може да има само ползи

Снимка: Guliver / iStock

За съжаление, кърменето на дете над една година не е разпространено, но това в никакъв случай не го прави неправилно, както потвърждават и учените от Swansea University, Великобритания.

Според тях здравото дете до 6-годишна възраст може да има само ползи от кърмата, пише medikforum.ru.

През последните години в много страни по света се активизираха многобройни кампании в подкрепа на кърменето. Известна е препоръката на Световната здравна организация, която съветва до шестия месец бебето да бъде изключително кърмено.

Благодарение на всички тези кампании популярността на кърменето расте, а с нея се увеличават и въпросите. Един от тях е до каква възраст може да кърмим детето. Въпросът се появява регулярно, след като в медиите стане дума, че някоя майка кърми детето си 2, 4, че и 6 години.

СЗО приветства ситуация, при която кърменето продължава до две и повече години. Американската педиатрична асоциация потвърждава, че каквито и да било лимити, свързани с възрастта, не съществуват. В много незападни общества продължителността на кърменето е повече от три години.

За детето кърменето се явява важен психологически фактор, то го успокоява и умиротворява. За майката също може да има психологично здачение, укрепвайки връзката ѝ с детето. От физиологична гледна точка кърмата е полезна и през втората година на детето и обезпечава 94% от препоръчителната за денонощие доза витамин В12, 75% от витамин А и 60% от витамин С.

Кърмата укрепва имунитета на детето и колкото по-дълго кърми майката, толкова повече намалява риска да стане жертва на рак на гърдата.

Няма никакви противопоказания да се кърми и 6-годишно дете, подчертават експерти, макар и подобна практика да се среща рядко.

Преди всичко жените се отказват от кърменето заради господстващите културни норми, където, както знаем, гърдите имат необикновено важно сексуално значение.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа