Кърменето удължава живота при рак на гърдата

Изследване на един от най-уважаваните университети

Снимка: Guliver / iStock

При жените, които кърмят 6 месеца, има по-малък риск от смърт заради рак на гърдата, показва ново изследване на учени от университета в Линшьопинг, Швеция, пише healthvesti.com.

Специалисти анализирали жизнените показатели на 630 жени, които се лекували от рак на гърдата между 1988 и 1992 година. Установено е, че жените с минимум една бременност, кърмили в продължение на 6 месеца, имали много по-големи шансове да преживеят болестта. По думите на експерти, кърменето не позволява да се прекъсне пътя на производството на хормона естроген.

Освен това те отбелязват, че е хубаво жените да кърмят по-дълго, за да може ефектът върху здравето им да е осезателен. За съжаление, много малко майки кърмят половин година след раждането. Според статистиката (на Швеция – бел.ред.), само половината от бебетата са кърмени в продължение на 6 месеца, като в същото време една трета от тях (30,7%) продължават да имат в менюто майчино мляко през първата си година.

Конкретното изследване потвърждава, че дългосрочните преимущества на кърменето за майката имат не само профилактичен характер, но и потенциал да намалят боледуването от рак на гърдата, подчертават медиците.

Предишни изследвания показват, че кърменето предпазва бебето от болести на дихателните пътища, ушни инфекции и алергии. Честотата на Синдрома на внезапната детска смърт се нямалява с една трета при сучещи бебета. И не на последно място - кърменето намалява вероятността от наднормено тегло в по-късна възраст.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа