Пълните майки раждат по-често деца с отклонения

Лекари съветват жените да влязат в норма, преди да забременеят

Снимка: Shutterstock

Жени, които в момента на зачеването имат наднормено тегло, рискуват сериозно да родят дете с някакво вродено заболяване. Такива са тъжните изводи на изследване на учени от Каролинския институт в Швеция, съобщава letidor.ru.

Резултатите се опират на данни от повече от 1,2 милиона бебета, родени между 2001 и 2014 г. Както съобщава влиятелното медицинско списание British Medical Journal, експертите са установили пряка връзка между теглото на жените и риска от отклонение при новороденото. Сред заболяванията, които грозят децата, са порок на сърцето, аномалия в развитието на стомашно-чревната система, неправилно формиране на гениталиите и крайниците.

За децата на пълни майки рискът от такива заболявания е 3.5%, а за бебетата на майки със затлъстяване втора степен - от 3,8% до 4,7%.

„Жените в репродуктивна възраст трябва да бъдат провокирани да водят здравословен начин на живот и да имат нормално тегло преди да заченат“, уверени са авторите на изследването.

Сред конкретните причини, които влияят на раждането на деца с отклонения, те изброяват възпалителните процеси, променящи хормоналния фон, а също и неправилната доставка на хранителни вещества към плода чрез плацентата.

Адаптация Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа