Средиземноморската диета увеличава шанса за зачеване

И мъжете подобряват репродуктивните си възможности

Илюстрация: Guliver / iStock

Ново проучване доказа, че ако жената в продължение на 6 месеца следва така наречената „Средиземноморска диета“, значително повишава шансовете си да забременее. Това сочат резултати от проучване сред 244 жени с безплодие, които се лекували в репродуктивни клиники.

Преди началото на ин-витро процедурите жените започнали да се хранят според изискванията на прословутата Средиземноморска диета. Тя включва много пресни зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, бобови, зехтин, много риба и морски деликатеси и умерено ядене на червено и пилешко месо.

Жените спазвали този режим в продължение на 6 месеца и така повишили със 65-68% шансовете си да забременеят в сравнение с тези, които се хранили по обичайния си начин. Резултатите са публикувани в престижнното медицинско издание Human Reproduction.

Според учените това е поредно доказателство, че здравословното хранене е особено важно в периода, когато жената планира да става майка. И е от полза не само за тези, които имат репродуктивни проблеми и не могат да забременеят по естествен начин, но и за всички останали.

Диетата и начинът на живот в този етап са от основно значение както за жената, така и за мъжа.
Предишни проучвания доказаха, че Средиземноморска диета значително подобрява всички важни параметри на семенната течност – брой на сперматозоиди, годни да оплождат, подвижност, бързина. 
Така че храненето е един от важните фактори, с които може да се подпомогне процесът, обясняват учените.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Разговор

19 октомври 2019 г.