Внимавайте с диетата по време на бременност

Специалистите предупреждават да не прекалявате

Снимка: Guliver / iStock

Изненадващо негативни последици от диети по време на бременност анализирали учени, съобщава vladtime.ru. В експеримента взели участие деца на 5-годишна възраст. Майките на една част от тях били на нискокалорийна диета по време на бременност, а на другите се хранили нормално. Оказало се, че децата, чиито майки спазвали строг хранителен режим през 9-те месеца, развивали по-лошо логическо мислене и не възприемали добре точните науки, в сравнение с другите. 

Учените установили, че тези липси у малчуганите били заради недостатъчните витамини, постъпващи в организма на майката по време на износването на плода. Умението за математически изчисления и способността да се анализира получената информация зависят от скоростта на работа на мозъка, който от своя страна се нуждае от определено количество витаминни ресурси. 

В резултат на този извод, учените акцентират да се внимава в недостатъчността на хранителните вещества по време на диета през бременността, защото това може да окаже влияние на умствените способности на детето в бъдеще.

Надя Горанова

 

Коментари
Последни видеа