10 причини да ядем фурми

Но не повече от 25 грама дневно

05 юни 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Векове наред фурмите са били основната храна на народите в Близкия изток и Северна Африка. Този плод се споменава и в Библията, и в Корана. След като се разпространяват по цял свят, фурмите се превръщат в любим деликатес на много хора, но освен с приятен вкус, те се конкурират с много храни и по полезните свойства, които притежават за здравето.

1. Намаляват лошия холестерол в организма 

2. Пазят сърцето

3. Подпомагат работата на стомаха

4. Укрепват костите

5. Нормализират кръвното налягане

6. Помагат срещу безплодие

7. Подхранват мозъка

8. Четири фурми дневно са достатъчни, за да пазят здрава имунната ни система

9. Подобряват състоянието на кожата и косата

10. Полезни са за бременния организъм

Но освен ползите, те могат да причинят и вреда:

От тях се пълнее и може да се развие диабет, тъй като са изключително сладки. А някои от фурмите, които се продават у нас, са изсушени недобре узрели, затова са били топени в захарен разтвор, което също не е никак полезно. 

Освен, че трябва да избирате внимателно откъде и какви фурми да купувате, е важно да се спазва препоръката на диетолози за не повече от 25 грама фурми на ден. В този грамаж енергийната стойност е 68, 5 калории. Най-добре е да се хапват сутрин, заедно с кисело мляко и мюсли, като можете да ги комбинирате с банан и ядки, но също в умерени количества.

Коментари
Последни видеа