5 ободряващи алтернативи на кафето

Понякога е по-здравословно да се освежите с друга напитка

15 юни 2019 г.

Снимка: Guliver/ iStock

Кафето е може би най-популярната безалкохолна напитка в света, но понякога се отразява негативно върху здравето. Ето някои негови полезни ободряващи алтернативи:

Чай ройбос

Ройбос е растение, изключително богато на антиоксиданти, освен това съдържа малко танини - компоненти, които влияят отрицателно на абсорбацията на желязо.

Зелен чай

Той е богат на аминокиселина, наречена l-теанин, известна със способността си да повишава концентрацията и нивата на допамин, който пък укрепва паметта.

Ябълков оцет

Тази напитка без кофеин е един от най-добрите заместители на кафето, благодарение на благоприятното му въздействие върху нивата на кръвната захар. Естествено, оцетът трябва да се пие разтворен във вода, и по желание – с малко мед.

Кокосова вода

Снимка: Guliver/ iStock

Тя съдържа биоактивни ензими и електролити, които са полезни особено през лятото, тъй като възстановяват водния баланс. Ето защо кокосовата вода е добър заместител на кафето.

Чай Комбуча

Тази напитка, приготвена от Комбуча – вид чаена гъба, съдържа много ценни вещества, и е известна с това, че влияе изключително добре на тонуса, паметта и на кръвното налягане, пише Медикфорум.

Коментари
Последни видеа