5 причини да се ядат повече сливи

Добре е за сърцето и при наднормено тегло

03 юли 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Едно от летните удоволствия е да си похапнем узрели сливи, но този плод е полезен и за здравето – ето ви поне 5 причини:

В тях има много витамини

Сливите съдържат калий и магнезий - най-добрите хранителни вещества за подобряване на функционирането на сърцето, както и витамини от група В и витамин РР, полезни за съдовете, нервите и зрението.

Предпазват от атеросклеротични плаки и кръвни съсиреци

Хапването на тези плодове допринася за отстраняването на излишния холестерол от съдовете, което предотвратява атеросклеротичните образувания. И тъй като са наситени с витамини, имат способността да стимулират синтеза на червените кръвни клетки, което ги прави много полезни за хора с анемия. Те, също така, подобряват кръвообращението и предотвратяват развитието на кръвни съсиреци.

Полезни са при урологични заболявания

Високото съдържание на калий в сливата активира отделянето на излишната сол и течност от бъбреците, което прави този плод много ценен в борбата със заболявания на бъбреците и пикочната система.

Укрепват мускулите

Звучи невероятно, но хората, които ядат сливи, имат по-здрави мускули, а както знаем, загубата на мускулен тонус е един от характерните маркери на стареенето. Калият стимулира предаването на нервни импулси към нервно-мускулните възли, което стимулира активността на мускулната тъкан в тялото.

Сладки, но диетични

Сливата преспокойно заменя сладкишите, като, за разлика от десертите, ни дава витамини и фибри, а същевременно има малко калории. Лекарите препоръчват сливи за хора с проблеми с наднорменото тегло и нарушения в метаболизма, както и за тези, които искат да запазят фигурата си, пише Медикфорум.

Коментари
Последни видеа