Добре е за сърцето и при наднормено тегло
Снимка: Guliver / iStock
Едно от летните удоволствия е да си похапнем узрели сливи, но този плод е полезен и за здравето – ето ви поне 5 причини:
В тях има много витамини
Сливите съдържат калий и магнезий - най-добрите хранителни вещества за подобряване на функционирането на сърцето, както и витамини от група В и витамин РР, полезни за съдовете, нервите и зрението.
Предпазват от атеросклеротични плаки и кръвни съсиреци
Хапването на тези плодове допринася за отстраняването на излишния холестерол от съдовете, което предотвратява атеросклеротичните образувания. И тъй като са наситени с витамини, имат способността да стимулират синтеза на червените кръвни клетки, което ги прави много полезни за хора с анемия. Те, също така, подобряват кръвообращението и предотвратяват развитието на кръвни съсиреци.
Полезни са при урологични заболявания
Високото съдържание на калий в сливата активира отделянето на излишната сол и течност от бъбреците, което прави този плод много ценен в борбата със заболявания на бъбреците и пикочната система.
Укрепват мускулите
Звучи невероятно, но хората, които ядат сливи, имат по-здрави мускули, а както знаем, загубата на мускулен тонус е един от характерните маркери на стареенето. Калият стимулира предаването на нервни импулси към нервно-мускулните възли, което стимулира активността на мускулната тъкан в тялото.
Сладки, но диетични
Сливата преспокойно заменя сладкишите, като, за разлика от десертите, ни дава витамини и фибри, а същевременно има малко калории. Лекарите препоръчват сливи за хора с проблеми с наднорменото тегло и нарушения в метаболизма, както и за тези, които искат да запазят фигурата си, пише Медикфорум.
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари