5 причини да ядем ябълки

Рецепта за кейк с най-ценния плод

08 ноември 2018 г.

Снимка: Shutterstock

На фона на всички лоши новини, че всички вносни цитруси са блъскани с пестициди, един от най-ценните дарове на природата, който може да консумираме преспокойно от есента до пролетта, си остава ябълката. Търсете по възможност български градински ябълки, без консерванти. Защо толкова горещо ви ги препоръчваме?

1. Този плод съдържа пектин, танини, ябълчна киселина и флавоноиди, които облекчават храносмилателните проблеми и намаляват повишените нива на лошия холестерол. Той регулира и нивата на глюкозата и триглицеридите в кръвта и притежава антиоксидантни свойства.

2. Източникът на антиоксиданти, които предотвратяват увреждането на тъкани и клетки, е комбинацията от фитонутриенти. Те се откриват най-вече в корите и сърцевината на ябълките. И плодът, и неговият сок съдържат значителни количества фитонутриенти, които могат да блокират лошия холестерол, причинител на сърдечни болести.

3. Полифенолите и флавоноидите в ябълката запазват клетките жизнени и здрави. Изводът: ябълките подмладяват.

4. Опити с ябълчен екстракт са доказали благотворното му влияние при заболявания на дебелото черво и черния дроб.

5. Хора, които ядат най-малко пет ябълки на седмица, дишат и спят по-добре и е по-малко вероятно да имат проблеми с гърлото, според някои изследвания.

Ябълков кейк

Необходими продукти: 5 ябълки, 3 яйца, 2 пълни водни чаши брашно - около 500 г, 100 мл олио, 1 водна чаша захар - 250 г, 1 кофичка кисело мляко, 100 г орехови ядки, 1 с. л. канела, 1 ч. л. бакпулвер
 
Приготвяне: Разбийте яйцата със захарта, докато побелеят, добавете олиото и киселото мляко и отново разбъркайте, добавете брашното и бакпулвера и пак разбъркайте. Настържете ябълките и ги добавете, а също и ореховите ядки и канелата.
Изсипете тестото в намаслена и набрашнена формичка за кекс и печете в предварително загрята до 200 градуса фурна, като опитвате с клечка дали е изпечен.

Марина Атанасова

 

Коментари
Последни видеа