6 хранителни комбинации, с които наистина се отслабва

Съвети за млади майки и не само

13 април 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Да отслабнат бързо след раждането и в същото време да бъдат здрави, да изглеждат и да се чувстват добре - обикновено това искат младите майки, но невинаги са наясно какво да ядат, за да е балансирана храната им, какви продукти могат да бъдат комбинирани помежду си и които - категорично не.

Диетологът Елена Кален разяснява как да си създадем система на хранене, която е възможно най-полезна. И съветва да го правим под контрола на специалист.

Кърменето в първата половин година след раждането помага много са свалянето на килограмите, натрупани през бременността. В течение на тези 6 месеца хормоналната система се преустройва, и е опасно да се гладува в този период - може да възникне дисбаланс в обмяната на веществата, което е много висока цена.

Когато човек изпитва глад, чрез яденето запълва липсата на хранителни вещества в организма, тогава храната се изразходва за енергия и не се отлага на ненужни места. По време на кърменето също трябва да се спазва този принцип - да се яде, когато сте малко гладни, за да се осигури лактацията.

Оптималното количество хранения на ден е 5-6 пъти, тоест често, но по малко.

Ето на кои хранителни комбинации е хубаво да обърнат внимание майките, които искат да отслабнат:

Овесена каша и яйце

Снимка: Shutterstock​

Идеалното съчетание за закуска е овесена каша и яйце. В яйцата присъстват незаменими аминокиселини, но в тях има и много холестерол, а целулозата, която се съдържа в овесените зрънца, ще се свърже с него.

Тази комбинация е не само вкусна, но и полезна за кърмачето. А ако не обичате каша, можете да си направите от овесените ядки сухари или курабийки.

Плодове и сирене

Снимка: Guliver / iStock

Нека сиренето да е с нисък процент масленост, например моцарела или тофу. Ако не ги обичайте, комбинирайте плодовете с масленост не по-висока от 7%.

Акцентът в тази комбинация пада върху плодовете, защото те са основен източник на витамини, а сиренето стабилизира нивота на захар в кръвта. И също така в кръвта няма да има излишък на глюкоза, което значи, че няма да се певърне в мазнини.

Зеленчуци с лимонов сок

Ясно е, че зеленчуците са полезни, при това в сурово състояние. Но за да бъдат по-вкусни, имат нужда от някаква заливка. Младите майки обаче могат да ги овкусяват не със сос, а с лимонов сок или с нискомаслено кисело мляко.

За да не влошите вкуса на кърмата, 


консумирайте ги в малки количества. По същата причина следва да ограничавате и консумацията на продукти с много калории.

Зеленчуци и зърнени храни

Снимка: Shutterstock​

Най-добрата комбинация е зеленчуци с див ориз, булгур, чиа, киноа, елда - зърнени храни, които са лесно смилаеми растителни протеини с различен състав на аминокиселини.

Хубаво е да приготвите зеленчуците на пара, за да не причините подуване на кърмачетата.

Месо и зеленчуци

Месото се комбинира добре не със зърнени храни, а със зеленчуци и белтъчините се усвояват по-лесно в комбинация с фибрите.

Чай и хляб

Чай е хубаво да се пие в съчетание с пълнозърнест хляб, а не със сладкиш, защото е по-полезно за храносмилателната система, няма да натрупате излишни калории и така ще оцелеят полезните антиоксиданти, съдържащи се в чая. Това е идеалната следобедна закуска.

Още нещо важно: ограничаването на калориите невинаги води до намаляване на телесното тегло. Ако организмът е недохранен или прехранен, килограмите може да се увеличат или да си останат същите.

Затова е добре да изчислите своята потребност от калории. Това може да стане, ако ядете храна само тогава, когато почувствате глад и пресметнете какво е количеството калории, които са ви нужни, за да се заситите.

Водете си дневник за калориите и анализирайте своя дневен хранителен режим. количеството калории може да се колебае - днес сте изгубили повече енергия, затова и калориите е нормално да са повече, а утре може да бъде друго.

Слушайте своето тяло, то е вашият най-добър съветник.

Адаптация Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа