Без заместители на захарта през бременността и кърменето

Употребата им увеличава риска от диабет за детето

04 февруари 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Нискокалорийните изкуствени заместители на захарта – аспартам и стевия не бива да се ползват през бременността и в периода на кърмене, защото нарушават микрофлората на червата и увеличават риска детето да е с наднормено тегло и диабет.

Подсладителите стават все по-популярни напоследък. Особено стевията (натурална алтернатива на захарта) . Хората масово ограничават захарта, за сметка на ниско калорийни варианти, когато не искат да трупат излишни килограми или се опитват да отслабнат.
Заместители на захар се използват и в различи десерти, енергетични блокчета, напитки и нискокалорийини продукти.
Бременните и кърмачките обаче е разумно да четат етикетите за състава на храните и внимателно да подбират, защото изкуствените подсладители не са безопасни за тях. Дори и растителната стевия.
Екип канадски учени от Университета на Калгари установи, че заместителите на захарта проникват в организма на бебето през плацентата или чрез кърмата, нарушават естествения баланс на бактериалната флора и равновесието на другите микроорганизми, които обитават храносмилателната му система, което се отразява зле. И в бъдеще това е предпоставка за болести.
Нарушаването на чревната микрофлора играе ключова роля в наднорменото тегло и диабета. При опити с животни учените доказали, че аспартамът и стевията са сред опасните подсладители, които влошават показателите на кръвната захар и предразполагат към диабет.

 

Коментари
Последни видеа