Храни с естествен пробиотик вдигат имунитета

В преходния сезон ги включете в менюто си

10 октомври 2019 г.
Храни с естествен пробиотик вдигат имунитета

Снимки: Guliver / iStock

Ако сте от хората, които боледуват често, пробвайте да укрепите имунитета си, преди атаката на вирусите и застудяването. Включете в менюто си пробиотици. Не на хапчета, капсули и прах, а естествени. За храните, които са добър източник на естествени пробиотици, разказва Focus Online.

Пробиотиците са живи микроорганизми, които са особено важни за човешкия организъм: те помагат и поддържат здравата чревна флора и така ни защитават от инфекции. Знае се, че при редовен прием на разумни количества те пазят от алергии и редица кожни заболявания.
„Пробиотиците имат способността да стимулират имунните клетки и така ни защитават от много болести", обясняват учените. За да се случи това по естествен път, е най-добре да ги включим в менюто си. Кои са тези храни, които ще укрепят имунитета.

Кимчи. Kimchi е традиционно корейско ястие, което се приготвя от сезонни зеленчуци и за което се смята, че е в основата на красотата и дълголетието на корейците. Те го ядат почти на всяко хранене. То може да бъде свежо като салата или може да бъде ферментирало. Най-популярният вид е пикантно кимчи от зеле.
Има стотици видове кимчи, приготвени от различни зеленчуци.
Кимчито е богато ва влакнини и млечнокисели бактерии, които подкрепят храносмилателната система и поддържат имунитета. Заедно с това то съдържа палитра от витамини - А, С, К2, витамини от В групата, като В1, В2 и В12, желязо и аминокиселини. Смята се, че заради високото съдържание на пробиотици, кимчи е един от най-полезните продукти в света.

Кисело мляко. То е след най-добрите източници на пробиотици и подобрява чревната флора. Помага при проблеми с храносмилането, както при запек и диария. Освен това, заради високото съдържание на калций, може да е от помощ при остеопороза, защото подпомага костната плътност и е от полза при високо кръвно налягане.
Съвет: уверете се, че млякото не е с дълъг срок на годност. Колкото е по-прясно, толкова повече млечнокисели бактерии съдържа.

Кефир. Той е богат на пробиотици и освен това съдържа калций, магнезий, фосфор, както и витамини В2, В12, витамин D. Проверете да не е с дълъг срок на съхранение – колкото е по-пресен, толкова повече млечнокисели бактерии съдържа.

Мариновани краставички. Повечето кисели краставички, които се продават в супермаркетите, не съдържат млечнокисели бактерии. Затова е добре да си ги приготвите сами.

Мисо. Това е продукт, характерен за японска кухня. Обявен е за най-полезната подправка. Въпреки че се определя като подправка, мисото по-скоро е гъста и лепкава паста, която има много солен вкус и наситен аромат. Произвежда при ферментация на соя, ечемик или ориз, които са накиснати във вода, сол и специален вид плесенна гъба, наречена „кохи“. А след това се смилат на фина паста. Процесът на ферментация е доста дълъг – трае седмици или дори години. При този процес  се развиват млечнокисели бактерии, които му придават характерен сладко-кисел вкус. Те укрепват чревната флора и поддържат имунитета.

Сирене. Разновидности на сиренето като чедър, грюер, гауда, моцарела и пармезан съдържат живи млечнокисели бактерии. Колкото по-отлежало е сиренето, толкова съдържанието им е по-високо. Докато пастьоризираните сирена въобще не съдържат живи пробиотици.

Мона Василева

Здраве

5 източника на естествени пробиотици

Здраве

Д-р Велев: Пробиотици и витамини са най-важни за бременната

Здраве

Защитете децата от летните вируси с пробиотици

Здраве

Как да откриете, че имунитетът ви е паднал

Здраве

10 начина да укрепим детския имунитет

Още от Здраве

Дете яде риба

Снимка: Shutterstock

Къде да открием витамин D?

Жена яде грейпфрут

Снимка: Shutterstock

Тези храни активират хормоните, способстващи отслабването

Във форма за Коледа

Снимка: Shutterstock

9 трика да влезем във форма за Коледа

Дете с болно гърло

Снимка: Shutterstock

Eстествени средства при възпалено гърло

Малко дете

Снимка: Shutterstock

Сигнали, които издават далтонизма

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Дете яде риба

Снимка: Shutterstock

Жена получава подарък изненада. Снимка: Shutterstock

 

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Дете яде риба

Снимка: Shutterstock

Здраве

Къде да открием витамин D?

През зимата е изключително важно да включим в менюто на цялото семейство храни, които го съдържат

Агресивно дете

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Ако детето се тръшка и проявява автоагресия, виновен ли е родителят?

В такива случаи е важно не да си затваряте очите и да се успокоявате, че ще го израсте, а да потърсите помощ от специалист

Една върху друга длани на мама, татко и дете .Снимка: Shutterstock

Образование

Въпрос на гени

4 неща, които не зависят от нищо друго

Криско, Цвети, Дани и Амая. Снимка: Instagram

Заедно

Криско разказа за пътя на фондацията му “Слънчеви Деца“

Рапърът успя да реши най-трудната част от уравнението и се похвали

Калин и Алекс. Снимка: Instagram

Заедно

Калин и Алекс отново вдъхновиха последователите си

Заедно с клуб "Еделвайс" започна изграждането на екопътека "По следите на Ботевите четници"

Жена чете книга с чаша кафе с ръка. Снимка: Shutterstock

Майка прегръща децата си. Снимка: Shutterstock 

Да поговорим

5 съвета: Как да накарате всяко дете да се чувства специално

От помощ ще са и за многодетни майки

Майка, която гушка бебето си. Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Да покриеш стандарта „идеална майка“

20 качествата, които я отличават