Храни с естествен пробиотик вдигат имунитета

В преходния сезон ги включете в менюто си

10 октомври 2019 г.

Снимки: Guliver / iStock

Ако сте от хората, които боледуват често, пробвайте да укрепите имунитета си, преди атаката на вирусите и застудяването. Включете в менюто си пробиотици. Не на хапчета, капсули и прах, а естествени. За храните, които са добър източник на естествени пробиотици, разказва Focus Online.

Пробиотиците са живи микроорганизми, които са особено важни за човешкия организъм: те помагат и поддържат здравата чревна флора и така ни защитават от инфекции. Знае се, че при редовен прием на разумни количества те пазят от алергии и редица кожни заболявания.
„Пробиотиците имат способността да стимулират имунните клетки и така ни защитават от много болести", обясняват учените. За да се случи това по естествен път, е най-добре да ги включим в менюто си. Кои са тези храни, които ще укрепят имунитета.

Кимчи. Kimchi е традиционно корейско ястие, което се приготвя от сезонни зеленчуци и за което се смята, че е в основата на красотата и дълголетието на корейците. Те го ядат почти на всяко хранене. То може да бъде свежо като салата или може да бъде ферментирало. Най-популярният вид е пикантно кимчи от зеле.
Има стотици видове кимчи, приготвени от различни зеленчуци.
Кимчито е богато ва влакнини и млечнокисели бактерии, които подкрепят храносмилателната система и поддържат имунитета. Заедно с това то съдържа палитра от витамини - А, С, К2, витамини от В групата, като В1, В2 и В12, желязо и аминокиселини. Смята се, че заради високото съдържание на пробиотици, кимчи е един от най-полезните продукти в света.

Кисело мляко. То е след най-добрите източници на пробиотици и подобрява чревната флора. Помага при проблеми с храносмилането, както при запек и диария. Освен това, заради високото съдържание на калций, може да е от помощ при остеопороза, защото подпомага костната плътност и е от полза при високо кръвно налягане.
Съвет: уверете се, че млякото не е с дълъг срок на годност. Колкото е по-прясно, толкова повече млечнокисели бактерии съдържа.

Кефир. Той е богат на пробиотици и освен това съдържа калций, магнезий, фосфор, както и витамини В2, В12, витамин D. Проверете да не е с дълъг срок на съхранение – колкото е по-пресен, толкова повече млечнокисели бактерии съдържа.

Мариновани краставички. Повечето кисели краставички, които се продават в супермаркетите, не съдържат млечнокисели бактерии. Затова е добре да си ги приготвите сами.

Мисо. Това е продукт, характерен за японска кухня. Обявен е за най-полезната подправка. Въпреки че се определя като подправка, мисото по-скоро е гъста и лепкава паста, която има много солен вкус и наситен аромат. Произвежда при ферментация на соя, ечемик или ориз, които са накиснати във вода, сол и специален вид плесенна гъба, наречена „кохи“. А след това се смилат на фина паста. Процесът на ферментация е доста дълъг – трае седмици или дори години. При този процес  се развиват млечнокисели бактерии, които му придават характерен сладко-кисел вкус. Те укрепват чревната флора и поддържат имунитета.

Сирене. Разновидности на сиренето като чедър, грюер, гауда, моцарела и пармезан съдържат живи млечнокисели бактерии. Колкото по-отлежало е сиренето, толкова съдържанието им е по-високо. Докато пастьоризираните сирена въобще не съдържат живи пробиотици.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа