Идея на помощ: Супи за настинали

3 рецепти от баба, които повдигат духа

25 декември 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Имаме строен оздравителен план за хладните дни и минусовите нощи, когато все някой наоколо киха, подсмърча и кашля. Най-целебни варианти без лекарства и много питателни - в течно състояние.

Пилешка, супа с броколи и моркови и с тиквички и карфиол, в които има от всичко по много - точно, както ги прави баба.

Богата пилешка супа

Снимка: Guliver / iStock

Необходими продукти: 1 пиле, 1 голяма глава лук, 1 морков, 3 картофа, 1 чушка, 2 домата, 100 г зелен фасул – само зрънцата, парченце от глава целина, ½ връзка магданоз, 70 г масло, сол.

Приготвяне: Разтопете маслото в тенджера, прибавете 100 мл топла вода и в сместа задушете нарязания на ситно лук. Разрежете пилето на порции и го сложете да се вари, добавете и нарязания на кръгчета морков. Долейте 1 литър гореща вода, посолете и варете на средно силен огън, докато месото омекне. Тогава добавете картофите, нарязани на кубчета, нарязаната на ситно чушка, зрънцата зелен фасул, настърганите домати и нарязаните на ситно прясна целина и магданоз. След като покъкрят около 10 минути, супата е готова.

Идея: Ако желаете, може да направите пресечена застройка – през цедка прибавете към супата едно разбито яйце, разбъркано с 3 с. л. кисело мляко и малко оцет и разклатете тенджерата.


Супа от тиквички, карфиол и пащърнак

Необходими продукти: 1 голяма тиквичка, 1 малка глава карфиол, 2 картофа, 1 корен от пащърнак, ½ връзка пресен копър, няколко скилидки чесън, 1 с. л. кедрови ядки, 40 мл сметана, 40 г масло, 100 г сирене, сол и черен пипер на вкус.

Снимка: Guliver / iStock

Приготвяне: Измийте и обелете тиквичките и картофите, нарежете ги на едро и ги сложете да се варят заедно с измития и накъсан на розички карфиол в подсолена вода, колкото да ги покрива. Когато омекнат ги пасирайте. Сложете ги в тенджерка, добавете малко от зеленчуковия бульон, както и обеления и настърган на едро пащърнак, половината от ½ връзка копър, счуканите скилидки чесън и оставете да се вари. След 10 минути добавете натрошеното сирене, сметаната, маслото, солта и черния пипер и оставете за още 5 минутки всичко да се сгъсти и хомогенизира. Отстранете от огъня и поръсете с кедровите ядки и останалата част от копъра, ситно нарязан.

Идея: Ако ви се струва, че сметаната е прекалено тежка за вкуса ви или не искате да давате на детето сметана, заменете с кисело мляко. Ако обичате, можете да поднесете супата с крутони.

Възстановяваща супа от моркови и броколи


Необходими продукти: 4 големи моркова, 1 малка глава броколи, ½ глава лук, ½ глава целина, 4-5 едри гъби или 1 ч. л. гъби на прах, 100 г топено сирене, 100 г кус-кус, няколко капки зехтин, 1/2 връзка пресен магданоз, сол, червен и черен пипер на вкус.

Снимка: Guliver / iStock

Приготвяне: Накъсайте броколито на розички и ги пуснете за няколко минути във вряща вода. После ги отцедете. В 1 литър гореща вода пуснете нарязаните на малки кубчета лук, настърганите моркови и целина, добавете и малко червен пипер. Когато омекнат тези зеленчуци, прибавете нарязаните полусварени броколи и измитите и нарязани на кубчета гъби. Варете още 10 минути, добавете черния пипер, кус-куса и малко зехтин.

След 15 минути всичко е добре сварено и можете да пуснете в супата топеното сирене и сметаната с малко сол и да изключите котлона. Тогава добавете нарязания на ситно магданоз и поднесете с черен хляб.

Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа