Имунен щит преди началото на зимата

Съвети на водещи експерти за храненето на децата

09 Ноември 2018 г.
Имунен щит преди началото на зимата

Снимка: Guliver / iStock

Важни витамини, минерали и ензими липсват в храненето на децата. Особено през преходните сезони - есента и зимата, това отслабва  имунитета и ги прави податливи на вируси и настинки, алармират експерти.
Пълноценният белтък от месо, мляко, яйца, риба, бобови, ядки и незаменими мастни киселини дава готови антитела, които са в основата на имунитета и правят организма по-устойчив на вирусни заболявания, грип и простуди. Пълноценният белтък е свързан не само с имунните тела, но също така и с хормоните и ензимите – втория щит на имунитета. 

"В храненето на съвременните български деца и подрастващи  липсват важни хранителни вещества и най-вече минерали. Храната ни е бедна на витамини, особено В1, калций и желязо. Приемаме едва 50% от нужната фолиева киселина", това сочат данни от последното национално проучване, цитирано от проф. Стефка Петрова, национален консултант по хранене.

Затова, промяната в менюто ще донесе само ползи за здравето, твърдят експерти. Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци в България събра вчера водещи специалисти и диетолози в областта на детското хранене на дискусия за здравословното хранене на подрастващите през предстоящия зимен сезон. 
В срещата участваха представители на Националния център по обществено здраве, Агенцията по храните, ръководители на детски и учебни заведения, родители и производители.

Менюто ни е бедно

Недостигът на някои хранителни вещества в студените дни може да наруши цялостното развитие на подрастващите и да повлияе сериозно както на растежа, така и на нервно-психическото и половото им развитие, подчертаха експертите.

„Витамините и минералите в плодовете и зеленчуците регулират обмяната на веществата, предпазват от най-ранна възраст организма от последствията на стреса и от въздействието на мръсния въздух, нездравословните или замърсени храни, както и от инфекции“, каза д-р Силвия Паскалева, лекар по физикална и рехабилитационна медицина.  

Българските плодове и зеленчуци

Затова членовете на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци имат продукти, подготвена специално за подрастващи и създадени за нуждите на организъм в растеж, който тепърва укрепва и се развива.

„Нашето желание е да сме адекватни не просто на пазара, а на потребностите на различни групи от населението и най-вече на нашите деца“, каза изпълнителният директор на съюза Антоанета Божинова.

По думите ѝ целта е да се обърне внимание не само на децата, но и възрастните да получат полезна информация за силата и ефекта, който дава храната, създадена от българските производители и преработватели.

„Организмите ни са адаптирани най-вече към храната, създадена от плодове, зеленчуци и билки, които се отглеждат на нашите ширини и в нашите климатични условия. Консервираните, изсушени или замразени храни дават онези добри възможности в зимните месеци, които да компенсират недостига на важни витамини и минерали за здравето на подрастващите“, каза още Антоанета Божинова.


 

Съвети на експертите:

- Добре е 2 пъти седмично да се яде риба вместо месо. Тя съдържа полезни мазнини, които имат специфични дълговерижни мастни киселини от групата на омега-3.
Нормата е 30 грама риба, рибни продукти и морски деликатеси дневно.

- Млякото пък осигурява калций, който се усвоява лесно. Той е важен не само за костите и зъбите, но активизира и всички обменни процеси.

- Яйцата са най-евтиният доставчик на пълноценен белтък. Нормата е 3-4 на седмица. Особено ценен е жълтъкът.
Нормата е поне по 2 жълтъка седмично, защото те имат специфични аминокиселини, богати на сяра.
Белтъкът им съдържа имуноглобулини и имуноалбумини, които „работят“ като имунен щит.

- Палитрата от микроелементи се попълва от варивата - фасул, леща, соя, които доставят пълноценен растителен белтък.

- Съветите на Световната здравна организация са да си осигуряваме пъстра палитра от пресни плодове и зеленчуци. Дозата – 500 г на ден, която трябва да комбинира поне 5 различни вида. За зимата най-подходящи и полезни за нашата страна са кореноплодните. Салатата може да включва характерните за сезона български зеленчуци - настъргани моркови, ряпа, алабаш, червено цвекло, които по естествен начин стимулират защитните сили. И за още по-голяма полза те могат да се допълнят с ядки, бобови и зехтин.

- Зеленчуците са богати на водноразтворими витамини - С, В2, В6, В12, фолиева киселина, плодове доставят минерали с алкално действие.
Те дават мощно подкрепа на сърцето с калий, калций, магнезий, цинк, желязо, а плодовите им киселини катализират обменните процеси.
Чесън, праз, лук осигуряват витамини и сулфити. Те съдържат сяра, която влиза в състава на много ензими и антитела и бетонират имунитета.

- Кромидът, чесънът и празът са обявени за естествен антибиотик, който доказано предпазва от зараза, а, ако се разболеем, помага за по-бързо възстановяване.

Веселина Мончева

Здраве

6 начина да изкушите детето със зеленчуци

Хранене

Зеленчуци вместо шоколад

Хранене

Кърменето „учи“ детето да яде зеленчуци

Хранене

Как да накарате детето да заобича зеленчуци

Още от Здраве

Млада жена, която не е щастлива. Снимка: Shutterstock

Диагноза: токофобия

Торта

Снимка: Shutterstock

Торта на закуска? Може и дори е полезно!

Мъж и жена в леглото. Снимка: Shutterstock

Истина или заблуда: мечтае ли бременната за секс

Човек, който се чувства добре

Снимка: Shutterstock

8 признака, че сте здрави, дори и да не мислите така

Дете яде риба

Снимка: Shutterstock

Къде да открием витамин D?

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Коледа

Снимка: Shutterstock

Коледни чорапи с изненади на камината. Снимка: Shutterstock

Дядо Коледа

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Коледа

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Какво (не) знаете за Коледа (Част 1)

Предлагаме ви 15 любопитни неща за този светъл празник, с които може да впечатлите гостите си

Коледни чорапи с изненади на камината. Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Коледни чорапи с изненади на елхата или на камината

Няколко хитри идеи какво да изберете и какво да сложите вътре

Содена питка и боб. Снимка: Shutterstock

Заедно

Обредните храни за Бъдни вечер

Денят, в който кухнята става център на Вселената

Луиза с цигулката. Снимка: Instagram

Заедно

Дъщерята на Веско Ешкенази хвана уверено цигулката

2-годишната Луиза трупа сериозен музикален опит

Дете гледа към небето шейна с елените на Дядо Коледа. Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как деликатно да признаете, че Дядо Коледа не съществува

Ако детето започне да задава въпроси, на които трудно намирате отговор

Книга, борови клонки, чаша кафе и свещ . Снимка: Shutterstock

 

Празнично аранжирана маса. Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Маса, която разказва приказки

5 хитри и бюджетни идеи за новогодишна аранжировка

Млада жена, която не е щастлива. Снимка: Shutterstock

Здраве

Диагноза: токофобия

Травма от детството отключва неистовия страх да станеш майка

Дария Симеонава прави коледни сладки с децата. Снимка: Instagram

Заедно

Дария Симеонава рисува коледни сладки с децата

Макси и Ема облизват пръсти

Силвия Петкова, Зоран Петровски и Сива пред тортата. Снимка: Instagram

 

Заедно

Синът на Силвия Петкова стана на 9

За рождения му ден майка и син се местят в нов дом