Как да познаете, че тялото ви иска витамини

5 сигурни признака

13 март 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

След месеци в битка със студ и мрак, на прага на пролетта организмът е поизчерпал запасите си от ценни вещества. Но не само смяната на сезоните е причина за недостиг на жизненоважни витамини и минерали. Ето няколко ясни симптома от какво има нужда тялото ви и как да го набавите:

Напуквания в ъгълчетата на устните

Какво липсва?: желязо, цинк, витамини В3, В2 и В12.

Дефицит на такива витамини възниква най-често при вегетарианците. Напукванията в ъгълчетата на устните са сигурен сигнал, че тялото не получава достатъчно желязо и цинк. Този проблем лесно може да се коригира. Трябва само да включите в дневното си меню повече месо от домашни птици, сьомга, риба тон, яйца, стриди и черупчести мекотели.

Добавете и фъстъци, бобови растения, леща. Усвояването на желязото се усилва от витамин С, така че комбинирайте тези храни със зеленчуци като броколи, червен пипер и карфиол.

Акнеподобни обриви на ръцете и бедрата

Какво липсва?: незаменими мастни киселини, витамини А и D.

Намалете максимално употребата на трансмазнини и увеличете присъствието на здравословни мазнини. Яжте предимно сьомга и сардини, орехи и бадеми.

За да получите витамин А, добавете зеленчуци - моркови, сладки картофи и червени чушки. Това ще даде на тялото бета каротин, от който ще произвежда витамин А.

Ситни червени обриви по лицето, косопад

Какво липсва?: Биотин

Биотин (B7) е известен също като основният витамин, който се грижи за здравето на косата и ноктите. Докато тялото ни поддържа запаси от мастноразтворими витамини А, D, E, К, повечето от витамините от вида B трябва да се набавят непрекъснато.

Яжте повече сьомга, авокадо, гъби, карфиол, соя, ядки, малини, банани и варени яйца.

И още: кои витамини липсват при изтръпване на крайниците и крампи на краката можете да прочетете в Мениджър нюз.

Коментари
Последни видеа