Кетонна диета - полезни факти

С малко въглехидрати и полезни мазнини

03 юни 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Какво е кетона или кето диета?
През последната година тя стана много популярна в социалните медии.

Това е диета с ниско съдържание на въглехидрати,която насърчава приема на здравословни мазнини, До 80% от общите дневни калории трябва да се състоят от тях. Кето диетата има своите плюсове и минуси. Някои биха извлекли много ползи от нея, но има хора, които трябва да я избягват. 

Ако сте решили да опитате кето диета, важно е да запомните, че само защото е диета с високо съдържание на мазнини, това не означава, че трябва да консумираме големи количества нездравословни мазнини, съобщават от foodpanda.

Ето и храните, които да консумирате спокойно:

Авокадо

Авокадото е една от онези храни с много полезни мазнини. Този плод е пълен с фибри, витамини и минерали. Авокадото не съдържа холестерол и натрий, което го прави отличен източник на мазнини, когато сте на кето диета.

Масло 

Можете да го готвите при високи температури, без да то да губи хранителните си вещества. То може да помогне на тялото ни с храносмилането и усвояването на хранителни вещества, а също така помага за укрепване на костите поради витамините, които се съдържат в него.

Други здравословни масла, които се използват са кокосовото масло и необработеното маслиново масло.

Ленено семе 

Лененото семе е здравословен източник на омега-3, фибри, витамини и минерали. Поради високия процент влакна, то помага на хората да се заситят за по-дълго, като по този начин контролират глада.

Риба

Друг отличен източник на омега-3 са мастните риби като риба тон, сьомга, скумрия и треска, които са чудесно допълнение към кето диетата. Те също така са богати на протеини и витамин D.

Целия текст четете в Мениджър.нюз.

Коментари
Последни видеа

Разговор

19 октомври 2019 г.