Модерни диети: как работят и кои могат да бъдат опасни 2

Особености на нискокалорийните хранителни режими

04 януари 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Забързаният житейски ритъм налага отпечатък на начина ни на мислене – винаги сме нетърпеливи и очакваме незабавни резултати. Така е за много неща, включително и отслабването, но как можеш да отслабнеш за 2 седмици, за 5 дни… И защо?!

Тук ви представихме някои особености на нисковъглехидратните и нискомаслени диети, сега продължаваме с други разпространени по света хранителни режими.

Диетологът Фиона Карутерс разказва кои от тях работят реално и кои могат да бъдат опасни:

Нискокалорийни

Примери: „Японска“, „Китайска“, „Английска“, „Холивудска“ и всички зеленчукови и плодови монодиети.

Да вземем за пример диетата „Кембридж“ или системата Slim-fast („Слабей бързо“), които обещават лесно сваляне на сериозно количество килограми, като се заменят някои храни със специални „заместители на храна“ - диетични блокчета, коктейли на прах и т. н.

За радост, те вече губят от популярността си. За радост, защото тези режими са основани на сериозни ограничения в храненето, а всяка диета, която препоръчва да се консумират по-малко от 800 калории на ден (според диетолози средностатистическата жена е необходимо да приема около 2000 калории дневно), е прекалено сурова и резултатът е загуба на мускулна маса.

Тялото реагира така, сякаш умирате от глад, акумулира енергия и се опитва да попълни резервите си веднага, щом си спомните, че на света съществуват и висококалорични храни. След края на такъв режим теглото се възвръща почти веднага. За да не страдат мускулите, в менюто трябва да присъстват нискокалорични протеинови продукти (постна риба, мляко и извара до 2,5%, тофу).

Мазнините са препоръчителни само, ако имат растителен произход, забранени са всички прости въглепидрати (сладкиши и сладки напитки)

Независимо, че нискокалорийните диети помагат за бързо сваляне на излишните килограми (при някои това е до 5 кг седмично), те са опасни, ако се следват прекалено дълго. Не са балансирани и са основани на неверни твърдения.

Броене на калории

Строго погледнато, това не е диета, а своеобразна програма за отслабване, в която трябва да внимавате за всяка килокалория, която приемате, и да не прехвърляте нормата, за да не трупате килограми. Основното в този метод е енергийната стойност на продуктите – теоретично можете да ядете всичко, което искате, ако сборът от килокалориите в храната не превишава установеният максимум, който е индивидуален, съставен от специалист.

Изглежда лесно, още повече, че за да следите количеството на калории има различни мобилни приложения. Но представете си, че ще правите това винаги? Неудобно е не, защото трябва да си водите дневник, а защото може неволно да забравите за правилния баланс между протеини, мазнини и въглехидрати в храната.

Трудно е да се придържате към подобна програма в течение на дълго време, освен това трябва да имате сериозни познания за свойствата на различните продукти. Във времето лекари са се опитвали да опростят тези програми, като изготвят различни видове планове за хранене, но тази идея няма голям успех.

Как мислите – кой вид диета ви е помогнала най-много и как?

Очаквайте анализ разделното хранене и режима според кръвната група.

Марина Атанасова по материали на parents.ru

Коментари
Последни видеа

Мисия

17 юни 2019 г.